en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Skal du søke lån fra Lånekassen?

Fristen for å søke for høstsemesteret er 15. november. Du får ikke utbetalt lånet før du har semesterregistrert deg, godkjent utdanningsplanen og innfridd studentbetalingen.

Studenter som går på studier tilsvarende 50 % av en heltidsutdanning eller mer kan søke om lån og stipend fra Lånekassen.

Du må søke elektronisk, via Lånekassen sine nettsider. Merk at studenter som tar norsk språk og kultur for internasjonale studenter ikke får lån og stipend hvis studiet blir tatt for å kvalifisere til videre studier i Norge.

Hvordan finner du utdanningen din på søknadsskjemaet?
Når du i søknadsskjema angir hvilken utdanning du skal ta, er det greit å være obs på at du ikke får opp en komplett liste med alle studieprogram ved UiS. Lånekassen har valgt å gruppere utdanninger i kategorier for å redusere antall valg i nedtrekksmenyene. Du må derfor finne den kategorien som passer best til det studieprogrammet du har fått opptak til.

Du finner tilsvarende kategorier for masterprogrammene og for årsstudier. Fortsatt usikker? Her finner du komplett liste over våre studieprgram og hvilken kategori du skal bruke på søknadsskjemaet til Lånekassen (pdf-fil).

Søknadsfrist
Siste frist for å søke lån for høstsemesteret er den 15. november.

Hva må jeg gjøre for at jeg skal få lånet mitt?
Du må søke lån og stipend innen gjeldende frister og signere gjeldsbrevet. I tillegg må du semesterregistrere deg innen den 1. september, og innfri studentbetalingen. Jo raskere du får ordnet disse tingene, jo raskere får du lånet inn på konto. Du må i tillegg har et gyldig norsk fødselsnummer for at vi skal kunne utveksle informasjon med Lånekassen.

Hva må UiS gjøre for at jeg skal få lånet mitt?
Når du har semesterregistrert deg og innfridd studentbetalingen, sender UiS en elektronisk bekreftelse til Lånekassen. Det tar maksimalt 24 timer fra betaling/registrering er registrert hos oss, til Lånekassen har fått beskjed.

Du kan følge med på hva som er rapportert til Lånekassen fra lærestedet via Studentweb, via siden Resultater. Scroll ned på siden til du finner en lenke som heter Opplysninger til Lånekassen. Vi bekrefter kun at du er student hos oss, alle andre opplysninger er det du selv som gir til Lånekassen via søknaden.

Det kan ta 2-3 dager fra du har betalt til betalingen er registrert i studentbasen. Betalingen din må være på konto hos UiS før den kan bli registrert. Har du betalt via nettbank med melding i stedet for kid kan det ta noen dager ekstra før betalingen er registrert. Det samme gjelder hvis du betaler via utenlandsk bank.

Merk at hvis du er student på Forkurs for ingeniørutdanning, kan universitetet bli bedt om å gi tilleggsopplysninger om studieopplegg. Det gjelder særlig for studenter som søker støtte til deltidsutdanning.  Forkursstudenter kan derfor oppleve at det tar noen dager ekstra før alle bekreftelser er på plass akkurat rundt semesterstart.

Har du spørsmål om lån og stipend?
Alle spørsmål om lån og stipend skal rettes til Lånekassen. Unntaket er hvis du mener UiS har rapportert feil opplysninger, eller ikke sendt bekreftelse på at du er student. Sjekk i så fall først på Studentweb hva som er rapportert, og sjekk på forsiden at du både er semesterregistrert og at betalingen din er registrert hos oss. Ta deretter kontakt via e-post på studentweb-hjelp@uis.no og fortell oss hva som eventuelt er feil eller ikke rapportert. Merk at vi ikke sender bekreftelse til Lånekassen for studenter som er i permisjon.

Omgjøring av lån til stipend
Universitetet sender vurderingsresultater til Lånekassen hver dag, året rundt. Dette brukes som grunnlag for å beregne omgjøring fra lån til stipend. For studenter som får støtte etter tredje del i forskriften om utdanningsstøtte, blir støtten fra Lånekassen gitt som lån i første omgang. Den delen av lånet som kan bli gjort om til stipend, heter omgjøringslån. Nytt fra 2019 er at deler av omgjrøingen er knyttet til at du fullfører en grad. Opplysninger om oppnådd grad rapporteres to ganger i året (oktober og februar). For å få full omgjøring må du:

  • Bestå utdanningen og få vitnemål på fullført grad
  • Ha inntekt og formue (og formuen til en eventuell ektefelle, eller samboer som du har felles barn med) som er  lavere enn grensene i forskriften. Se www.lanekassen.no/inntektogformue.

Merk at du ikke kan få omgjøring for perioder du har bodd hjemme hos foreldrene dine.

Tidspunkt for omgjøring av lån til stipend
Omgjøringslån blir gjort om til stipend én gang i året, etter at Lånekassen har fått likningstallene for det året studenten fikk støtte. Studentene får et brev når omgjøringen er gjort.

Les mer om omgjøring av lån til stipend på www.lanekassen.no/omgjoring. Her er det også informasjon for elever/studenter som studerer i utlandet.

Fant du ikke svar på det du lurte på her? Da anbefaler vi sterkt at du går til Lånekassen sine nettsider www.lanekassen.no

 

 

 

Logo Lånekassen