en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

BHO120_2

Juss for hotell, restaurant og reiseliv

Dette er studietilbudet for studieår 2019-2020. Endringer kan komme.


Næringsvirksomhet innenfor servicenæringene, herunder hotell og restaurant, skjer innenfor rettslige rammer. Det er viktig for utøvelsen av all slik næringsvirksomhet at man har kunnskap om hvilke rettsregler som gjelder, hvilke metoder man bruker for å bestemme reglenes innhold og hvordan man fører faktiske situasjoner inn under respektive regel. Emnet dekker både privatrettslige og offentligrettslige regler, næringsspesifikk spesiallovgivning og juridisk metode.

Læringsutbytte

Etter å ha fulgt undervisning og forelesninger, og etter øvinger og oppgaveløsninger i dette emnet, skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
  • Ha god kunnskap om juridisk metode og rettskildelære
  • Ha god kunnskap om rettsreglene innfor følgende rettsområder:AvtalerettReglene om inngåelse, revisjon og opphør av avtaler
  • Reglene om fullmaktsforhold
  • Reglene om avtalebrudd
  • Arbeidsrett
      Reglene om arbeidstvister
    • Utvalgte deler av reglene i Lov om arbeidsmiljø
    • Ferielovgivningen
  • Forvaltningsrett
      Reglene om offentlig saksbehandling
  • Spesiallovgivning
      Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.
    • Lov om matproduksjon og mattrygghet m.v.
  • Kontraktsrett
      Reglene om kjøp (kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven)
    • Pakkereiseloven
    • Spesiallovgivning i tilknytning til reiselivsbransjen

    Ferdigheter:
    • Anvende juss og fakta innenfor kunnskapsområdene i næringsrelaterte situasjoner
    • Drøfte juridiske spørsmålstillinger innenfor kunnskapsområdene
    • Begrunne rettslige standpunkt og avgjørelse i konkrete rettslige situasjoner og tvister

    Generell kompetanse
    • Evne å anvende juridisk metodikk basert på rettskildefaktorer og rettslige prinsipper
  • Innhold

    Emnet skal dekke de mest sentrale rettsområdene innenfor servicenæringene når det gjelder næringsvirksomhet. Emnet gir kunnskap om juridisk metodikk og hvordan denne anvendes på juss og faktum. Emnet behandler konkrete regler innenfor rettsområdene og hvordan disse brukes til å finne løsning av konkrete juridiske problemstillinger. Problemstillingene er hentet fra avtalerett, arbeidsrett, forvaltningsrett, spesiallovgivning med næringsrelatert tilknytning.

    Forkunnskapskrav

    Ingen.

    Eksamen/vurdering

    Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
    En skriftlig prøve1/14 timerA - FNorges Lover, annen lovsamling eller særtrykk/kopi av enkeltlover. Disse kan kun inneholde offisiell lovtekst uten kommentarer. Lovdata-utskrifter er ikke tillatt

    Fagperson(er)

    Emneansvarlig
    Dag Osmundsen
    Instituttleder
    Håvard Hansen

    Arbeidsformer

    Forelesninger, gruppearbeid, øvingsoppgaver.

    Overlapping

    Emne Reduksjon (SP)
    Juss for hotell og reiseliv (BHO120_1) 10

    Åpent for

    Hotelledelse - bachelorstudium
    Reiselivsledelse - bachelorstudium

    Emneevaluering

    Emnet vil følge studentevaluseringsprosedyrer fastlagt av UiS og SV-fakultetet.

    Litteratur


    Lenke til pensumlitteratur


    Dette er studietilbudet for studieår 2019-2020. Endringer kan komme.

    Sist oppdatert: 23.11.2019

    Historikk