en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Søknad

En søknad skal alltid skreddersys til stillingen det søkes på. For å øke dine sjanser for intervju, er det viktig at du ser din søknad og CV i sammenheng.

Sørg for å formidle din motivasjon for å søke stillingen tidlig i søknadbrevet. 
Fokuser på hva som gjør deg kvalifisert til stillingen. Vær så konkret som mulig og bruk eksempler som beskriver og underbygger din erfaring og kompetanse.

Les deg opp på bedriften. Snakk med folk som kjenner bransjen. Konkrete spørsmål om stillingen/bedriften kan rettes til kontaktpersonen i annonsen. Ikke spør om noe som allerede er tydelig kommunisert i annonsen eller på hjemmesiden.


Skriftlig søknad
En søknad  skal være lettlest, oversiktelig og ryddig. Du må være tydelig på hvorfor du søker denne stillingen og hva som gjør deg kvalifisert.

Søknad pr. e-post 
Mange arbeidsgivere ber om søknad på e-post. Ikke skriv selve søknaden inn i e-posten. Skriv heller et par linjer der du sier hvilken stilling du søker og legg søknad og CV med som vedlegg. Gi filene navn som gjør at arbeidsgiveren lett finner igjen din søknad/cv, f.eks: ”stilling-ditt navn- cv/søknad”.

Åpen søknad
Dersom du ønsker å jobbe for en bestemt organisasjon eller bedrift, kan du sende en åpen søknad. I likhet med en søknad på en konkret stilling, må åpne søknader også skreddersys. En slik søknad bør forklare hvorfor du henvender deg til bedriften og hvilken kompetanse du har som du tror kan være nyttig for dem. Det må gå klart frem hva du kan tilby bedriften ved bruk av din utdanning og erfaringer. Legg ved CV.

Ulempen med åpne søknader er at de lett blir oversett.  Det kan derfor være lurt å ringe på forhånd slik at du skaffer deg en kontaktperson som du kan adressere søknaden til. Følg opp søknaden ved å ringe et par dager etter at du har sendt den.

Elektronisk søknad / søknadsweb.
Mange bedrifter har egen søknadsweb som søkere må benytte seg av. Disse finner du link til i stillingsannonsen eller på bedriftens hjemmesider.

Kun etterspurte dokumenter skal vedlegges. Det kan i den sammenheng være lurt å ha klart en skannet utgave av vitnemål og attester.