en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Vil du lage en autonom borerigg?

Det har blitt tradisjon at UiS deltar i den årlige Drillbotics-konkurransen. Årets UiS-lag kom på andreplass i den internasjonale finalen. Nå er de på jakt etter flere lagmedlemmer.

Omtrent 25 personer samlet rundt en autonom borerigg, med flere pc-skjermer hvor folk jobber med konkurransen.

I sommer deltok UiS Drillbotics i den årlige internasjonale Drillbotics-konkurransen i Celle, Tyskland. UiS Drillbotics gjorde en solid prestasjon og var det beste laget i Europa og Afrika og endte på en andreplass på internasjonal skala. 

– Dette er en stor suksess for UiS! Jeg er veldig stolt over studentene, sier professor Dan Sui, som leder Drillbotics-prosjektet ved UiS.

Hun håper flere studenter har lyst å være med på prosjektet, som går ut på å bygge en autonom borerigg.

– Det vil si at vi bygger en borerigg som er selvstyrt, uten menneskelig interaksjon, hvor hovedfokuset er rettet mot retningsboring ved bruk av modeller, algoritmer og ned-i-hullskommunikasjon til overflaten, forklarer Sui.

I en konkurranse som Drillbotics er et tverrfaglig team veldig viktig. Problemstillingen de skal løse blir gitt av komiteen for konkurransen, og krever kunnskap fra petroleum-, kybernetikk-, data-, maskin-, elektro- og bygg-studiet. 

– For å oppnå målene kommer man seg ikke unna modellutvikling, programmering, maskinering, småelektronikk, utvikling av selvdesignede komponenter og mye mer. Det har vist seg gang på gang at et team med ulik kompetanse gir store fordeler i en slik konkurranse, sier hun.
 

Årets konkurranse

UiS Drillbotics reiste ned til Celle, Tyskland med selve boreriggen og alt av tilhørende utstyr sammen med fem andre universiteter fra Norge, Tyskland og Algerie. Resten av deltagerne fra Nord-Amerika møttes i Houston, Texas. Konkurransen varte i fem dager med opp- og nedrigg av utstyr, presentasjoner av deltagerne, bedriftsbesøk, sosiale arrangement og selve boringen. 

– Det var veldig spennende å se hvordan de ulike universitetene hadde løst problemstilling presentert av Drillbotics-komiteen fra SPE DSATS, sier Sui. 

I år gikk førsteplassen til University of Oklahoma i USA, og tredjeplass gikk til University of Calgary, Canada. Til sammen 9 lag deltok i Drillbotics 2018-2019. 

Bra for karrieren

Sui tror konkurransen gir studentene en rekke fordeler for karrieren videre:

– De får et stort profesjonelt nettverk og knytter gode kontakter i industrien. Samtidig kan de knytte prosjektet til studiene med spennende og tidsaktuelle bachelor- og masteroppgaver, sier hun. 

Andre fordeler med konkurransen er at studentene får utvikle evnene til å arbeide i et tverrfaglig team, de får bedre innblikk i energisektoren, kan delta i industrielle samarbeid med interessante selskaper og får førstehåndserfaring på hva som rører seg i bransjen når det kommer til ny teknologi. 

– I tillegg kan dette være en god mulighet for å være med på å publisere forskningsartikler, sier Sui.

De siste årene har UiS Drillbotics hatt et tett samarbeid med både AkerBP og NORCE. 

– Det er også verdt å nevne at alle studentene har enten fått fast jobb eller sommerjobb i selskap som NOV, Aker BP, Equinor, Kværner, AGR og Bouvet, avslutter hun. 

 

Har du lyst til å bli med til neste års konkurranse? Ta kontakt på uisdrillbotics@gmail.com.

Portrettfoto av professor Dan Sui i laboratorie med autonom borerigg i bakgrunnen.

Professor Dan Sui håper flere studenter har lyst å bli med på Drillbotics-konkurransen neste år.