Studieprosjekt endte med debutalbum

Klaverstudent Josef Zachariassen (23) benyttet egendefinert prosjekt i bachelorstudiet til å komponere. Resultatet ble 24 stykker og debutplaten 24 Preludes.

Foto av student Josef Zachariassen. Josef Zachariassen studerer Bachelor i utøvende musikk, og er aktuell med debutalbumet 24 Preludes. Foto: Agnete in't Veld Bendiksen

- Hvert stykke representerer et konsept, en karakter eller en følelse. Det har vært et utfordrende prosjekt som har gjort meg til en mer definert musiker, forklarer Josef Zachariassen (23).

Egendefinert prosjekt ble debutalbum

Josef studerer klaver og går fjerde året på Bachelor i utøvende musikk ved Fakultet for utøvende kunstfag i Bjergsted. Under emnet "Egendefinert prosjekt" i studiets sjette semester, bestemte Josef seg for å gjøre noe helt spesielt; Han ville komponere ett stykke til hver av de 24 toneartene på klaveret. Resultatet ble debutplaten 24 Preludes.

- Egendefinert prosjekt var en perfekt mulighet til å komponere. Tidligere har jeg komponert enkeltstykker og jeg har mange uferdige skisser liggende, men i dette prosjektet fikk jeg muligheten til å gå i dybden og skape et helt album, forklarer Josef ivrig.

Album og partitur

Under prosjektperioden på ett semester kom Josef til campus Bjergsted tidlig om morgenen, seks dager i uka, for å komponere et par timer før andre emner, øvinger og aktiviteter stjal oppmerksomheten. Etter tre måneder var alle verkene komponert, og resten av tiden ble brukt til revidering og innøving. Siden har han også hatt innspilling i fakultetets egen Lille konsertsal. Innspillingen ble gjort av Alberto Echevarria og Rune Aas Lium, som er studenter fra Musikkproduksjon og opptaksteknikk (MPR) og tidligere MPR student Momir Novakovic. Nå er 24 Preludes, partitur for solo piano, gitt ut av Norsk musikkforlag A/S, og selges på Musikkforlagene.no, mens albumet er tilgjengelig på Josef sine nettsider og på Spotify.

Støttespiller og mentor

Flere ansatte ved fakultetet har vært involvert i prosessen fra idé til album. Josef trekker fram Erling R. Eriksen, som er Josef sin klaverlærer, og Kyrre Sassebo Haaland, komponist og konsertkoordinator ved fakultetet, som uvurderlige støttespillere.

- Erling er den som har gjort mine ideer til ferdige produkter. Han kunne si ting som "du har skrevet dette i notene, men du spiller ikke det du har skrevet - det må du fikse!" eller "hva mener du når du har skrevet dette?". Det var utrolig lærerikt, erklærer Josef, og legger til at komponering er en abstrakt og krevende prosess.

Ville finne sin musikalske identitet

Hvert av stykkene representerer en toneart med sine tilhørende karaktertrekk, konsept og følelser. Mange pianister har sine favorittoner, men Josef ville utforske hele det musikalske landskapet.

- En av hovedgrunnene til at jeg valgte prosjektet var at jeg ønsket å finne ut hva slags musiker jeg vil bli. Dette har vært en måte å finne min musikalske identitet, utdyper Josef.

Kyrre Sassebo Haaland var mentor for Josef i prosjektperioden. Den erfarne komponisten fóret studenten med ideer, musikk og inspirasjon på ukentlige møter i musikkbiblioteket på campus Bjergsted

- Kyrre ga meg bensin til å fortsette. Han sa ikke hva jeg skulle gjøre, men kom med tips til hva jeg kunne prøve ut, eller musikk jeg burde lytte til for å få inspirasjon. Jeg setter veldig stor pris på jobben han har gjort, forklarer Josef.

Du er kanskje også interessert i:

Lytt til 24 Preludes av Josef Zachariassen på Spotify

Bachelorgrad i utøvende musikk

Mastergrad i utøvende musikk

Musikkproduksjon og opptaksteknikk

Møt studentene i Bjergsted

Tekst: Agnete in't Veld Bendiksen

Omslag til albumet 24 Preludes

Omslaget på albumet 24 Preludes er hentet fra Josef Zachariassen sitt hjemsted på Færøyene, og er malt av Zacharias Heinesen.