Rekordmange får tilbud om studieplass ved UiS

5048 søkere har fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Stavanger i høst gjennom Samordna opptak. Det er 449 flere enn i fjor, nesten 10 prosent økning. Poenggrensene har steget på flere av de mest populære utdanningene.

– I en tid hvor samfunnet har stått sammen gjennom årets store utfordringer med nedstenginger og virus, er det gledelig å kunne tilby et rekordstort antall framtidige studenter studieplass til høsten, sier markeds- og kommunikasjonsrådgiver Sven Magnus Skimmeland.

Helse- og samfunnsvitenskapelige utdanninger mest populære

På flere av utdanningene det tradisjonelt er vanskelig å komme inn på, er nåløyet enda trangere i år. Bachelor i paramedisin er den vanskeligste utdanningen å komme inn på ved UiS med en økning på +3,7 i poengkrav fra i fjor. Fire av de ti studiene med høyest karakterkrav er samfunnsvitenskapelige utdanninger. Av disse er det bachelor i psykologi som har høyest krav til opptak.

For 9. året på rad er bachelor i rettsvitenskap inne på topp fem utdanninger med høyest poenggrense ved UiS. Nykommere på topp 10-listen er den nye bachelorutdanningen i psykologi, bachelor i sykepleie, årsstudium i matematikk, samt bachelor i journalistikk.

Sterk interesse for psykologi

Søkertallene har økt for seks av de ti mest søkte utdanningene ved UiS. Sykepleierutdanningen er den mest søkte, med hele 806 primærsøkere. Nest flest søkere har den nye bachelorutdanningen i psykologi med 689 primærsøkere. Begge disse utdanningene har ventelister i Samordna opptak. Psykologiutdanningen har flest søkere per studieplass, med 18,6 primærsøkere per studieplass, fulgt av bachelor i paramedisin, med 16,7 primærsøkere per studieplass.

Den største økningen finner vi ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, hvor antall primærsøkere til bachelor i engelsk språk og litteratur har gått opp hele 127,8 prosent. Ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet har bachelorutdanningen i datateknologi en økning på over 17 prosent. I tillegg har femårig master i petroleumsteknologi en økning på 76 prosent.

Fortsatt mulig å søke studieplass

Oversikt over ledige studieplasser ved UiS finnes på Samordna opptak. Først-til-mølla prinsippet gjelder, det betyr at utdanningene forsvinner fra listen så snart de er fylt opp, så det gjelder å være raskt ute med å søke.

Svarfrist og ledige plasser

Samordna opptak sendte ut svar på hovedopptaket 20. juli. Søkere som får tilbud om studieplass må svare innen 24. juli for å beholde plassen. Søkere som får nytt tilbud eller har blitt studiekvalifisert etter hovedopptaket, vil få svar i det nasjonale suppleringsopptaket 27. juli. Svarfrist er 1. august.

De 10 vanskeligste utdanningene å komme inn på v/UiS i 2020 (ordinær kvote)

Utdanning

1.

Sykepleie, bachelor

2.

Psykologi, bachelor (ny i 2020)

3.

Økonomi og administrasjon, bachelor

4.

Sosialt arbeid, bachelor

5.

Paramedisin, bachelor

6.

Barnevern, bachelor

7.

Rettsvitenskap, bachelor

8.

Datateknologi, bachelor

9.

Hotelledelse, bachelor

10.

Barnehagelærer, bachelor, deltid

Sven Magnus Skimmeland, markeds- og kommunikasjonsrådgiver ved UiS.

Sven Magnus Skimmeland, kommunikasjons- rådgiver v/UiS.