Innovasjonspris til IOR-forskerne Arild Lohne og Oddbjørn Nødland

SR-banks Innovasjonspris for 2017 tildeles seniorforsker Arild Lohne, NORCE og ph.d.-student Oddbjørn Nødland, UiS.

Arild Lohne og konserndirektør Thor-Christian Haugland i SR-bank Arild Lohne (t.h.) og Oddbjørn Nødland (ikke til stede) mottok SR-banks Innovasjonspris for 2017. Prisen ble delt ut av konserndirektør Thor-Christian Haugland i SR-bank. (Foto: Mari Løvås)

Vinnerne av årets innovasjonspris har sammen forsket og utviklet et nytt simuleringsverktøy IORCoreSim med potensielt store positive konsekvenser for oljeindustrien.

IORCoreSim kan bidra til å redusere forbruk av polymer, og dermed spare miljøet og oppnå en bedre utnyttelse av oljereservoaret. Begge forskerne er tilknyttet det nasjonale IOR forskningssenteret ved UiS.

Unik evne og forståelse

Konserndirektør Thor-Christian Haugland i SR-bank var full av lovord da han delte ut prisen.

– Arild Lohne er en ledende forsker innen sitt felt. Han har en helt unik evne til å kombinere praktisk erfaring fra laboratorium, forstå porer i steinen og overføre eksperimentelle data til matematiske modeller. Hans kollega Oddbjørn Nødland representerer den nye generasjonen unge lovende forskere, som evner å kombinere forskning med innovasjon, sa Haugland.

Juryen ønsket spesielt å framheve stipendiaten sin rolle da han har jobbet hardt og målrettet mot de 11 industripartnere i IOR-senteret for at de skal anvende IORCoreSim. Per i dag har flere av dem tatt verktøyet i bruk.

Stor anerkjennelse

– Denne prisen er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort og gir oss en oppmuntring til å fortsette. En stor takk til SR-bank og komiteen for prisen, og til IOR-senteret som har gjort dette mulig. Jeg håper at prisen vil bidra med økt fokus blant deltakerne i senteret til å ta verktøyet vi har utviklet i bruk, sa Arild Lohne da han mottok prisen på vegne av seg selv og kollegaen.

Oddbjørn Nødland hadde ikke mulighet til å være til stede da prisen ble delt ut. Han var imidlertid veldig glad for at arbeidet han er med å bidra til, høster anerkjennelse.

– Det må bety at det vi holder på med ikke "bare" har akademisk interesse, men også kan brukes til å skape verdier i samfunnet, sa Nødland.

Prisen består av et diplom og et stipend på 50 000 kroner.

Ærespris

Sparebank 1 SR-banks Innovasjonspris skal stimulere til forskningsbasert nyskaping og til kommersialisering av forskningsresultater. Prisen er en ærespris til ansatte ved UiS eller NORCE (tidligere IRIS) som har utmerket seg på dette feltet.

Årets utdeling av innovasjonsprisen er den tiende i rekken. Den ble delt ut under universitetets årsfest 29. oktober.

Tekst: Benedicte Pentz