en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hva fadderlederne lærte om på hyttetur

Hvert år sender Fadder alle fadderlederne fra de ulike linjene på hyttetur for at de skal være bedre forberedt på situasjoner som kan oppstå under fadderuka, og for at de skal videreformidle informasjon videre til sine faddere. Lurer du på hva årets fadderledere lærte om da vi var på hyttetur?

Fadderstyret og fadderledere 2017. Fadderstyret og fadderledere 2017.

Hvorfor være fadderleder?

 • Nytt nettverk med andre engasjerte elever
 • Den første personen de nye studentene møter
 • Inside informasjon, mulighet til å påvirke uka
 • Gratis t-skjore, gratis eventer
 • Hyttetur

Hvordan være fadderleder?

 • Lag grupper: Mesteparten av kommunikasjonen går gjennom Facebook.
 • Få telefonnummer til fadderbarn og faddere.
 • Vær åpen, inkluderende og positiv.
 • Ikke vær redd for å spørre om hjelp fra andre fadderledere eller oss i styret.
 • Arranger kick-off med linjen din: Lei et rom i en studentbolig f.eks. og prøv å få med så mange som mulig!
 • Ikke for mye alkohol: Det er en LANG uke og dere må møte hver eneste dag.
 • God kommunikasjon er nøkkelen til å være en god leder!

Når kommer lister over fadderbarn?

Listen kommer i slutten av juli. Disse blir hele tiden oppdatert, følg med på informasjon. Lag en velkomst-mail som du sender til alle. Presenter deg selv og gi informasjon.

Internasjonale studenter

Vi tenker kanskje at fadderuke er en selvfølge på et universitet. Sånn er det ikke for andre internasjonale studenter, og det må vi være klar over. Når dere presenterer fadderuka for de andre elevene på mandagen, så er det viktig å spørre om alle skjønner norsk før dere går i gang. Er det noen internasjonale studenter der, så forklar hva Fadder går ut på.

Vær bevisst på kulturelle forskjeller. Det som kanskje oppfattes som frekt av oss, er ikke nødvendigvis ment sånn. Still spørsmål og la den andre forklare sin kultur. Å komme fra et annet land med en helt annen bakgrunn, kan være vanskelig, så vær nysgjerrige og inkluderende.

Internasjonale studenter, på lik linje som studenter som kommer fra helt andre steder i Norge, vil ikke vite hva Kolumbus er eller hvor forskjellige ting i byen ligger. GI MASSE INFORMASJON. Vi vil ha med så mange som mulige på de ulike tingene, og da er det kjedelig om studenter dropper å møte opp fordi de ikke skjønner hvor de skal eller hvordan de skal komme seg dit.

Har man noen på gruppe som ikke snakker norsk, så snakker de som er rundt vedkommende på engelsk. Det er veldig vanskelig å hoppe inn i en samtale eller å åpne seg og være trygg om man ikke får noen forståelse for at man ikke kan språket.

Spørsmål dere kommer til å få

En ting dere kommer til å gjøre mye rett før uka, og under uka, er å svare på spørsmål. Det er ofte lurt å være veldig tydelig på at disse skal rettes til fadderne, men mange vil nok føle at det er tryggere å spørre dere ettersom at det er dere som tar kontakt med fadderbarna og ønsker de velkommen til Uis og fadderuka. Får du mange spørsmål, så er det smart å dele de i linjen din sin fadder-gruppe på Facebook. Sannsynligheten for at mange lurer på akkurat det samme er stor.

Spørsmål om grupper og tilhørighet

Det er dere som fadderledere som setter sammen grupper med fadderbarn og faddere, men også en stor hovedgruppe for alle. På hovedgruppen er det greit å dele info om arrangementer, hvor man skal møte opp, spørre hvor fadderbarna vil ut (greit å lage en poll) osv. Det er smart å lage denne facebookgruppen nå og være tidlig ute med å spørre hvem som vil være faddere osv. Selg kick-off, Fadder 2017 blir det beste året så langt!

Hovedgruppen vil for mange brukes gjennom hele året for å dele informasjon, invitere til arrangementer osv.

Videre skal dere dele opp i mindre grupper. Her vil det variere veldig fra linje til linje når det kommer til antall faddere pr fadderbarn, men dette er da gruppe som kommer til å ha vors sammen (med mindre de slår seg sammen med flere) og fadderne i gruppen har hovedansvaret for fadderbarna. Her skal det deles  kontakinformasjon og generell info.

Spørsmål om oppmøte

Det er viktig at dere er tydlige og kommer tidlig ut med informasjon om oppmøte. Dette kan gjerne inkluderes i mailen/meldingen på facebook som dere sender ut til alle fadderbarna. Noen vil ikke kunne møte opp på mandag eller tirsdag, noen kan kanskje bare være med en eller to dager. Dette må fadderne vite om.

Det vil komme flere som ikke har meldt seg på fadderuka, men som ønsker å være med. Da er det viktig at de får en gruppe med en gang. Alle skal føle seg ønsket og velkomne.

Spørsmål om buss, mat og drikke, åpningstider o.l.

Det kommer til å komme mange spørsmål om disse tingene. Si ifra til fadderne at de skal poste på gruppene for å se om noen har spørsmål gjennom uka, ellers får dere nok veldig mange av disse selv. Vi skal informere om åpningstider, mat og drikke osv osv så tidlig som vi klarer, også må dere videreformidle dette til deres faddere. Kanskje det er greit å skrive en post på felles-gruppa med all denne infoen.

Viktig å videreformidle til Fadderne

Vær bevisst på gruppepress og unngå situasjoner hvor noen kan føle på dette. Er det noen som ikke drikker? Unngå leker hvor fadderbarna tidlig grupperes i «de som ikke drikker» og «de som drikker». Det er ikke like kult å drikke vann, og om fadderbarna ikke sier klart i fra om at det går fint for dem å drikke vann, så er det bedre med andre leker. Stolleken, Ludo, kortspill, leker ute osv. Fadderbarna er i en sårbar situasjon og dette må man ta hensyn til.

Fadderne skal gå foran som gode rollemodeller: Ikke drikke deg full, del ut vann og ta ansvar. Vi vet ikke hvilken bakgrunn fadderbarna har: Noen kommer kanskje fra en familie med alkoholmisbruk, noen sliter kanskje psykisk, noen er ukomfortable i store grupper. Det er viktig å legge til rette for at alle er velkomne og skape god og trygg dialog med fadderbarna. Hvis fadderbarn er drikker for mye kan vedkommende gi feil inntrykk av seg selv til medstudenter og kan gjøre ting de angrer på.Det er viktig å dele ut vann og snakke med fadderbarnet om vedkommende blir ekstremt full flere dager på rad. Kanskje er det noe vedkommende sliter med, og en samtale er bedre enn at man ignorerer det.

Alkohol har flere negative effekter som man må være klar over: Alkohol senker konsentrasjonsevnen, hemmer kortidshukommelsen, nedsetter evne til læring, sløver kritisk sans, øker impulsivitet og aggresjon.

0,2                   Den første alkohol-effekten merkes

0,5                   Du føler deg opprømt og hemningene slipper.

0,8                   Du får problemer med å balansere og konsentrere seg

1,0                   Du blir uoppmerksom og trøtt

2,0                   Tap av selvkontroll, begynner å få tegn på at du er forgiftet

3,0                   Vanskelig å oppnå kontakt, fare for bevisstløshet

4,0                   Pustingen slutter å fungere, tilstanden fører til døden

 

Hva er lykkepromille?

«Lykkepromille» er studiet som viser hvordan du kan drikke på best mulig måte. Uten å «tippe over», måten du kan holde ut lenge på en stabil og trygg alkoholprosent.

Lykkepromillen ligger på 0,5 og 1, og det er da du er på ditt mest sosiale og glade. Klarer å holde deg på dette nivået, så får du det beste ut av alkoholen. Det blir det lettere å unngå de kjipe følgene av alkohol - og beholde de gode.

Generelt sett, så kan vi si at kvinner når lykkepromille etter 2 alkoholenheter, menn etter 3-4. (Dette er selvfølgelig litt selektivt). Etter dette, så drikker man en enhet i timen med vann i mellom. Det er viktig å ikke drikke på tom mage.Har du drukket mye over en lenger periode, så vil du tåle mer. Dette kan «nullstilles» ved å ikke drikke en periode.

 

Tekst: Fadderstyret