en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

En sommer på NASA Space Camp

Hva foregår i en romfartsleir underlagt verdens største romfartsorganisasjon? Hva må til for å få en følelse av å være i rommet? To lærerstudenter har hatt en annerledes sommerjobb.

Bildet viser lærerstudentene Pål (26) og Vetle (22). Lærerstudentene Pål (26) og Vetle (22) hadde i år sommerjobb på Space Camp Tyrkia.

Hva sier du om din eksentriske og oppfinnsomme lærer foreslår at du skal bruke tre måneder av sommerferien for å reise til Tyrkia og jobbe på en romfartsleir? 

– Jeg tenkte først at det høres litt halvsprøtt ut, men så kom interessen snikende, og jeg tenkte:«hvorfor ikke?», sier Vetle Kollsgård Eide (22), student på .

– Kjekt å gjøre noe nytt

Den eksentriske og oppfinnsomme læreren, Inge Christ, underviser til vanlig lærerstudenter i naturfag og jobber ved Skolelaben i realfag ved universitetet. Han har lenge hatt et samarbeid med Space Camp Tyrkia, og har undervist der hver sommer siden 2011.

I fjor fikk han også forespørsel om han kjente noen studenter som kunne egne seg til å jobbe på romfarsleiren som veiledere. Sammen med klassekamerat Pål Hoås Digernes (26) meldte Vetle sin interesse, og de måtte gjennom flere runder med Skype-intervjuer før de fikk beskjed om at sommerjobben var i boks.

– Det var en utrolig nyttig erfaring, og det var kjekt å gjøre noe helt annet. Vår jobb gikk ut på å følge opp deltakerne og sørge for at de kom seg gjennom programmet, forteller Pål. 

Føler de er i verdensrommet

Deltakerne på Sapce Camp Tyrkia i Izmir var mellom 9-15 år og kom fra flere forskjellige land som Bulgaria, Iran, Armenia, Israel og Georgia. Sammen med deltakgergruppene, fikk lærerstudentene prøve ut ulike aktiviteter, simulatorer og ikke minst – lære utrolig mye om romfartshistorie. 

– På romfartsleiren var det mange simulatorer som gir en følelse av hvordan det faktisk er å være i verdensrommet. Det var utrolig spennende, sier Vetle. 

De to studentene fikk Erasmus-stipend for praksisopphold i tillegg til tyrkisk lønn fra romfartsleiren for arbeidet, og de fikk dekket kost og losji. 

– Før vi gikk i gang med selve sommerjobben, gikk vi gjennom flere uker med trening og oppfølging, slik at vi følte oss helt klare til å ta fatt på oppgåven når tiden var kommet – det var veldig fint, sier han.

Veldig sosialt og kjekt

Det ble heller ikke bare jobb for lærerstudentene. De fikk også en uke fri, som de benyttet til å reise på stranden, besøke museer og små tyrkiske byer utenfor Izmir. 

– Det var veldig sosialt på romfartsleiren. Hver onsdag var det en aktivitetskveld for de ansatte og for deltakerne, og vi ble godt kjent med de fleste der, sier Pål, som synes det var en nyttig erfaring å få jobbe med aldergruppen han ønsker å jobbe med som lærer gjennom en lengre periode. 

– Når du er i praksis får du gjerne bare jobbe med elevene i to uker om gangen. Nå fikk vi følge disse deltakerne gjennom lengre tid, sier han.

Ser bra ut på CV-en

Pål og Vetle fullførte i vår grunnskolelærerutdanningen for trinn 5-10 og er nå studenter på master i matematikkdiaktikk. I høst skal de ha en presentasjon for alle studentene på grunnskolelærertudanningene, der de skal fortelle om sine erfaringer på romfartleiren. 

Inge Christ forteller at de neste år vil komme til å ha behov for flere sommervikarer, og at han kommer til å prøve å rekruttere studenter fra universitetet. 

– Alle er velkomne til å melde sin interesse, og det vil se veldig bra ut å ha på CV-en at du har gjort noe som gjør at du skiller deg ut. Det betyr ikke noe om du lærerstudent eller ingeniørstudent, men du må ha en viss interesse for teknologi og realfag, sier Christ. 

En av fire romfartsleirer

Space Camp Tyrkia er en av fire romfartsleirer i verden. Hovedmålet med leiren er å motivere unge mennesker fra hele verden til å dyrke interessen for vitenskap, matte og teknologi. 

Inge Christ var i sommer hyret inn som gjesteforeleser for å holde forelesning og workshop om romfart og fysikk for de ansatte på romfartsleiren. Han foreleste om hvordan det fysisk er mulig for et fly å holde seg oppe i luften, og gjennomførte flere eksperimenter for å best mulig vise dette. 

– Jeg tror flere syntes det var kult å faktisk se hvordan det fungerer i stedet for å få det forklart, sier Christ. 

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Privat