en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

- Bare politisk løsning kan gi fred i Syria

Selvsagt er det håp, men akkurat nå er det blåsvart. Det gjelder både fredsarbeidet og å få inn hjelpearbeid til dem i kryssilden, understreker generalsekretær i Flyktninghjelpen, æresdoktor ved UiS og FNs spesialrådgiver for Syria, Jan Egeland.

Jan Egeland Mandag 17.okober holdt Jan Egeland forelesningen «Syriakrigen. Er det håp for fred og hjelpearbeidet?» ved UiS.

Mandag 17.okober holdt han forelesningen «Syriakrigen. Er det håp for fred og hjelpearbeidet?»  ved UiS. Svaret på spørsmålet er: Ja, det er håp. Krigen vil ta slutt, men det kommer til å ta tid og nå er en ekstra kritisk fase.

- Hva er løsningen?

18 millioner syrere, av en førkrigs-befolkning på 23 millioner, er i nød. Krigen i Syria er blodigere og mer fryktelig enn noen annen krig siden midten av 1990-tallet. 

- Flere ble drept i Rwanda og på Balkan, men mange flere får livene sine filleristet av krigen i Syria, sa Egeland.

Han er tydelig på at det kun er en politisk løsning, ikke humanitær eller militær løsning, som kan skape fred. 

- Folk i Øst-Aleppo trenger ikke flere pledd. De trenger at det blir slutt på bombingen. Militære løsninger vil bare føre til at problemene fortsetter, sa han.

Utfordringen er å få partene til forhandlingsbordet

- Altfor mange tror enda det er mulig å vinne denne krigen. Da er det vanskelig å få dem til å forhandle. Forhandlinger forutsetter at partene er like krigstrette, og at de evner å se kompromiss, sa han.

Krevende hjelpearbeid

Per i dag er 18 byer i Syria erklært beleiret, det vil si at 860.000 mennesker lever under direkte beleiring med full militær omringning og ingen humanitær hjelp.

- Øst-Aleppo er et av stedene Flyktninghjelpen jobber mest nå. Her har 275.000 mennesker blitt bombet døgnet rundt i nesten en måned. FN har ikke klart å komme inn med noe siden 7.juni, sa Egeland.

Tekst og foto: Karoline Reilstad