MENY

Luke 24

Brom har blitt brukt til å hemme sexlyst og til å slukke flammer. Hva i alle dager er det Inge og Magne skal finne på i dag? De skal teste hvordan brom og aluminium reagerer på hverandre.

Du trenger:

  • Brom
  • Aluminium
  • En stor kolbe

 

Hva skjer:

Brom er grunnstoff nummer 35, det tilhører halogenidene i gruppe 2, det er flytende i romtemperatur. I tidens løp har det blitt brukt til mye rart, både til å hemme sexlyst hos kvinner og slukke flammer. I dag brukes det blant annet i ugressmiddel og tilsetting til drivstoff. Brom er en dyprød, tung og sterkluktende væske som reagerer med andre stoffer.

Brom reagerer på voldsomt vis med aluminium: Tøm en skvett brom i en stor glasskolbe. Innsiden av kolben vil nå bli farget sterk rødbrun. Brett deretter litt aluminiumpapir til små kuler, og putt dem oppi kolben.

Etter kort tid begynner stoffene å reagere, og det blir en heftig brann- og røykutvikling. Brom tar elektroner fra aluminiumatomene, og danner aluminiumbromid under en intens reaksjon.

2Al + 6Br2= Al2Br6

Siden brom fordamper lett, og er giftig, må dette forsøket gjøres enten i avtrekkskap eller ute.

Syns du at brom lukter likt som det gjør i mange svømmebasseng? Det er fordi brom er naboatomet til klor, som brukes til å desinfisere mange svømmebasseng. Både klor og brom er halogenider i det periodiske system.

 

  Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for laboratorie-forsøk.