MENY

Luke 22

Vet du hvordan du får en sprettball til å sprette superhøyt? Ved å sprette den på en annen sprettball, så klart!

 

Du trenger:

  • Sprettballer i forskjellig størrelse

 

Hva skjer:

Dersom du slipper en sprettball i gulvet, vil den vanligvis sprette opp igjen omtrent 3/4 av høyden den ble sluppet fra. Men forsøk å legge en litt mindre ball oppå den store ballen, og slipp den i gulvet. Da vil den minste ballen sprette kjempehøyt opp igjen!

Det kan være litt vanskelig å få den lille ballen til å ligge på toppen av den store. Du kan for eksempel lage en liten ring som du legger på toppen av den store ballen, som den lille ballen kan legges oppi. Eller du kan gjøre som Inge og Magne; bor et hull i den største ballen, lim fast en plaststang, bor hull tvers gjennom den minste ballen, og tre den nedpå plaststangen.

Når du slipper ballene i gulvet vil den underste ballen treffe gulvet først, og allerede være på vei oppover igjen når den støter på den lille ballen. Da har den lille ballen dobbelt så stor fart nedover, i forhold til den store ballen på vei oppover, som til gulvet.

Dersom du får til et perfekt slipp av ballene, og støtene er fullkomment elastiske, vil den lille ballen få tre ganger så stor fart oppover, enn den ville dersom den spratt alene direkte mot gulvet.

Prøv å stå på en stol når du slipper ballene, da spretter den minste ballen kjempehøyt!

 

Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for laboratorie-forsøk.