en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Luke 16

Alltid drømt om din egen tåkelur? Inge og Magne har oppskriften.

Du trenger:

Et metallrør, fra en halv til en meter langt.

Fluenetting i metall.

En gassbrenner

Hva skjer:

Fest fluenettingen 10 -20 cm inn i den ene enden. Hold røret loddrett over gassbrenneren som varmer opp fluenettingen i ca. 20 – 25 sekunder, til du ser den gløder.

Når du fjerner røret fra gassbrenneren, og beveger det, kommer det en kraftig lyd.

Lyden slutter dersom du holder røret horisontalt, eller holder det i ro. Men den begynner igjen dersom du holder røret vertikalt igjen, og beveger det.

Prøv å holde hånden over den øverste åpningen, da forsvinner lyden. Men den kommer tilbake straks du tar vekk hånden.

Fluenettingen varmer opp luften som blir lettere og stiger opp. Det oppstår luftstrømninger og virvler inni røret som setter i gang svingninger i luften inni røret. Lengden på røret, og diameteren spiller en rolle, lange rør har dypere tone enn korte rør.

Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for laboratorie-forsøk.

Forsøkene i «Naturfagminuttet» utføres av avdelingsleder ved Skolelaboratoriet ved Universitetet i Stavanger, Inge Christ og førsteamanuensis i kjemi, Magne Sydnes. De to står også bak oppskriftene til forsøkene.

Naturvitenskap ruler

Inge Christ og Magne Sydnes hevder hardnakket at ingenting er som naturvitenskap:

— Det handler om å forstå virkeligheten, hvordan og hvorfor ting skjer, og å finne en forklaring på fenomenene i naturen, sier Inge Christ ivrig.

— Det er spennende at en ved hjelp av egne eksperimenter kan være med å skape ny kunnskap, supplerer Magne Sydnes som til daglig forsker på antibiotika-resistens.

Tips for å bli god

Han har også et råd om hva du kan gjøre for å bli god i kjemi:

— Lær grunnprinsippene i faget skikkelig. Det er for eksempel mange likhetstrekk i reaksjonsmåten til de ulike grunnstoffene som er plassert under hverandre i det periodiske system, tipser forskeren.

For lite eksperimenter

Inge Christ og Magne Sydnes er opptatt av at undervisningen i fysikk og kjemi i norsk skole i alt for liten grad består av eksperimenter utført av elevene selv. De mener det er viktig at elevene får prøve seg på eksperimenter fordi det vil gi dem flere knagger å henge den teoretiske kunnskapen på.

— Forskjellen på den norske skolen og skoler i andre land ligger ikke nødvendigvis i måten teorien formidles på, selv om det kan være forskjellige pedagogiske undervisningsmetoder, men i fokuset på eksperimenter, sier Magne Sydnes.

Vil inspirere

Inge Christ er enig:

— Mange av lukene i «Naturfagminuttet» egner seg veldig godt til eksperimentering på skolen. Vi håper julekalenderen kan inspirere og gi lærere ideer til eksperimenter, sier han.

Julekalenderen blir i år også tilgjengelig som App, «Skolelab UiS», i Google Play og i App Store

Tekst: Elin Nyberg