Tre uker med praktisk medietrening

– Jeg gleder meg til hva de neste ukene vil bringe, sier Susann Marthinsen som går første året på journaliststudiet. Hun er én av rundt 60 mediestudenter ved Universitetet i Stavanger (UiS) som i tre uker skal jobbe i en hektisk studentredaksjon.

Journaliststudenten Susann Marthinsen, er vaktsjef for Nettavisa Ullandhaug ved UiS. Hun sitter i redaksjonslokalet sammen med medstudenter.

Journaliststudent Susann Marthinsen (23) fikk prøve seg som vaktsjef for Nettavisa Ullandhaug.

Denne uken startet et samarbeidsprosjekt mellom studenter ved bachelorstudiene i journalistikk og fjernsyns- og multimedieproduksjon. Sammen skal de produsere nyheter for nettavis, radio og direktesendt fjernsyn. Nyhetene publiseres fortløpende på Nettavisa Ullandhaug. Med tre klasser i sving, utgjør studentene regionens nest største redaksjon de kommende ukene.

Universitetslektor ved institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag, Espen Reiss Mathiesen, mener dette er en svært nyttig erfaring for studentene, fordi de lærer hvordan det er å jobbe i en ordentlig redaksjon.

- Prosjektet gir studentene trening i å levere, men det viktigste er at de synes det er morsomt, sier Mathiesen.

Varierte oppgaver
Studentene skal bytte på de ulike ansvarsområdene og oppgavene i redaksjonen, slik at alle får muligheten til å prøve ulike ting. Marthinsen startet som vaktsjef for publisering på nett, noe hun beskriver som hektisk, men også veldig spennende.

- Fordi vi blir kastet ut i det, får vi tidlig i studiet følelsen av hvordan det er å jobbe som journalist, sier Marthinsen.

Hun håper at prosjektet vil lære henne å takle tidspress, slik at hun kan produsere saker effektivt. Hun skal også være programleder i både radio og fjernsyn de kommende ukene, og hun håper dette vil hjelpe henne å overvinne sceneskrekk. Hun ser også fram til å få øvd seg på å snakke klart og tydelig på direktesendt fjernsyn.

Praktisk rettet studie
Andreårsstudent ved fjernsyns- og multimedieproduksjon, Dominika Dubicka (23), liker best å redigere saker og jobbe med regi og andre produksjonsmessige oppgaver i studio. Hun synes det er nervepirrende med direktesending, fordi det er mye som kan gå galt. Men i følge Dubicka er de likevel godt forberedt, siden de får mye opplæring i form av praktiske prosjekter gjennom hele skoleåret.

- Vi har hatt mye studioproduksjon dette året. Vi har blant annet laget musikkprogram, game show og kulturprogram. En av grunnene til at jeg valgte å studere fjernsyn- og multimedieproduksjon ved UiS, var fordi linjen er veldig praktisk rettet, forteller Dubicka.

Engasjerte studenter
Marthinsen forteller om et stort engasjement i studentredaksjonen. Hun er overrasket over hvor mange saker som ble laget allerede første dagen og hvor dedikerte medstudentene hennes er.

- Jeg har snakket med flere som ønsker å ta arbeidet med seg hjem, for å fortsette å jobbe utover kvelden, sier Marthinsen.

Dubicka forteller at studentredaksjonen for det meste lager universitetsrelaterte og lokale nyhetssaker. Nettavisa Ullandhaug promoteres blant annet på en opprettet Facebook-side. Flere av studentene forteller også om prosjektet til venner og bekjente.

- Det er jo et mål å nå ut til så mange vi kan. Det er kjekt for oss å vise venner og bekjente hva vi driver med, sier Dubicka.

Marthinsen forteller at de håper på mange besøkende på nettsiden. Reservasjonsrett og Tinder-sjekking blant årets russekull er noen av temaene de vurderer å lage saker om.

Les mer om Nettavisa Ullandhaug og få med deg ferske nyheter fra studentredaksjonen.

Tekst og foto: Camilla Brandt

Universitetslektor Espen Reiss Mathiesen veileder mediestudentene i studentredaksjonen ved UiS.

Universitetslektor Espen Reiss Mathiesen veileder mediestudentene i studentredaksjonen.