en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gode passord

En av måtene du kan beskytte deg og virksomheten på er å ha gode passordrutiner. Her kan du lese om enkle tiltak du selv kan gjøre for å sikre at du har gode passord.

Bruk unike passord på ulike nettsteder og tjenester. Hvis du bruker samme passord flere steder, vil du være mer utsatt dersom passordet ditt kommer på avveie. På steder som lagrer sensitive opplysninger (kredittkortinformasjon, personnummer m.m) om deg eller virksomheten din er spesielt viktig at du har unike passord. 

Det er en fordel om passordene er:

  • Lange - gjerne fra 10 til 20 tegn
  • Komplekse - gjerne en kombinasjon av tall, symboler, mellomrom og store/små bokstaver

Du kan bruke en setning, for eksempel en sang du liker. Du kan også bruke dialekt, slang eller forkortelser. For å styrke passordet ditt kan du i tillegg benytte deg av substitusjonehfkajhr, for eksempel tallet «4» istedenfor bokstaven «A». Det viktigste er at du lager trygge og sterke passord, som du er komfortabel med og kan huske.

Eksempel på komplekse passord som tilfredsstiller kravene:

  • N3V3RW4LK4l0n3
  • 36snakkarNYN0R$k

Samme budskap som er enklere å huske, men som fremdeles tilfredsstiller kravene: 

  • Youwillneverwalkalone
  • Egsnakkarnynorsk

Pass på at du lager passord som er lett for deg å huske, men som er vanskelig for andre å gjette eller finne. Det kan være svært nyttig å skaffe seg et passordhåndteringsprogram, som samler og lagrer innloggingsdataene dine i et kryptert passordhvelv. Det eneste du trenger er et sterkt hovedpassord for innlogging til programmet. Dette skriver du ned på et papir og oppbevarer det på en trygg plass.

Et annet alternativ til passordhåndteringsprogram er å skrive ned alle passordene du har med penn og papir, og oppbevare arket en trygg plass. Det anbefales ikke å lagre passord i et dokument på datamaskinen, da dette gjør deg utsatt ved et potensielt datainnbrudd.

Bytt passord bare når du må. Har du en mistanke om at noen har fått tilgang til passordet ditt? Bytt! 

Besøk https://haveibeenpwned.com for å sjekke om dine e-postadresser, brukerkontoer eller passord har blitt lekket. Dersom du har vært involvert i en lekkasje, gå inn på det aktuelle nettstedet og bytt passord. Du kan også registrere deg og få varsel på e-post dersom du skulle bli involvert i passordlekkasjer i fremtiden.