en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Millionstøtte til tidligere UiS-studenter

I Forskningsrådets tildeling i FORNY StudENT ble det full pott til gründerbedriften KVS technologies.

Cato Vevatne, Håkon Kjerkreit, Kristian Sletten, Steffen Solberg og Tor Morten Finnesand i KVS technologies har utviklet en fjernstyrt løsning som gjør slukking av tunnelbranner tryggere. Gründerbedriften springer ut av forskningsmiljøet ved UiS, og holder til på Forus. Cato Vevatne, Håkon Kjerkreit, Kristian Sletten, Steffen Solberg og Tor Morten Finnesand i KVS technologies har utviklet en fjernstyrt løsning som gjør slukking av tunnelbranner tryggere. Gründerbedriften springer ut av forskningsmiljøet ved UiS, og holder til på Forus.

Selskapet KVS technologies, som er startet av tidligere UiS-studenter, utvikler en brannslokkingsrobot. Siden oppstarten for ett år siden har de jobbet knallhardt for å videreutvikle det fjernstyrte ubemannede kjøretøyet som brukes til å få oversikt og slukke branner i veitunneler. Målet er tryggere og raskere slokking ved å redusere farlige og uoversiktlige situasjoner for brannmannskap. Les mer om gründerne her.

Støtte til studententreprenørskap

Denne uken ble det klart at selskapet får støtte gjennom Forskningsrådets program FORNY StudENT. Forskningsrådet bruker midlene for å fremme studententreprenørskap og motivere studenter til å bli gründere. Totalt åtte selskaper er tildelt inntil en million hver.

- Studenter er flinke til å tenke utenfor boksen. Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer, sier næringsminister Monica Mæland til Forskningsrådet.

På Forus, hvor KVS holder til, var stemningen selvsagt god da nyheten kom. En million kroner bidrar til at selskapet kan komme i mål med sine prosjekt.

- Støtten betyr at vi kan jobbe fulltid med ideene og det blir enklere å hente ut mer penger. I tillegg reduserer tiden det tar for å introdusere løsningen til markedet, sier daglig leder Cato Vevatne.

FORNY StudENT retter seg mot masterstudenter i siste studiefase og nylig utdannede masterkandidater fra universiteter og høyskoler som har en god kunnskapsbasert ide med forretningspotensial. Midlene skal brukes til å jobbe med realisering av ideen som et fulltidsprosjekt etter avlagt mastergradseksamen, melder Forskningsrådet.

Les mer om tildelingene her

Satser på entreprenørskap

KVS technologies har utspring i forskningsmiljøet ved universitetet, og det er UiS Senter for entreprenørskap som har sendt inn søknaden på vegne av prosjektleder. I søknaden forplikter UiS seg til å stille med ressurser i form av faglig kompetanse og annen praktisk bistand.

- Det er svært gledelig at gjengen i KVS har fått støtte fra Forskningsrådet. Dette er tidligere studenter som har hatt og har stort engasjement og driv og bør derfor ha gode sjanser å lykkes med sine ambisjoner, sier Egil C. Svela, daglig leder ved Senter for entreprenørskap ved UiS.

Han trekker fram faglig ansatte ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet og Handelshøgskolen ved UiS for gode innspill i søknadsprosessen, i tillegg til gode bidrag fra det meget profesjonelle apparatet i Validé, som er universitetets kommersialiseringsaktør.

Atle Riskedal, som er i Valide og leder i Norwegian Tunnel Safety Cluster, mener nøkkelen til suksess ligger i engasjement og samarbeid.
- De er flinke til å skryte av andre, men det er deres pågangsmot som er drivkraften i dette. Vi som står rundt kan gjøre litt, men det står og faller på dem, sier han.

Tekst: Karoline Reilstad