Velkommen tilbake til et nytt semester

Det er lurt å sette av litt tid til planlegging i starten av et nytt semester. Vi skal her gi deg noen tips som forhåpentligvis gjør at du slipper «i siste liten-panikken»

1. Gjør opp status etter forrige semester. Uansett om du har strøket i et eller flere emner, og skal ta konteeksamen, eller du fikk strålende resultater, er det lurt å rydde i notatene etter eksamenslesingen. Mest sannsynlig vil du trenge deler av dem senere i studiet.

2. Godkjenn utdanningsplanen og gjør opp studentbetalingen for dette semesteret. På den måten blir du meldt opp i de emnene du skal ha, og du får tilgang til emnene i it´s learning.

3. Sett deg inn i emnebeskrivelsene og pensumlistene for vårens emner. Disse finner du på StudentWeb og på studentsidene. Hvilken undervisningsform er det i de ulike emnene? Er noen av undervisningsaktivitetene obligatoriske? Skal du ha praksis? Hvilken eksamensform benyttes? Hva er sentrale tema? Hva er obligatorisk pensum og hva er anbefalt litteratur?

4. Få oversikt over timeplanen din. Hvor lenge er det undervisning? Hvilke dager har du de ulike emnene? Er timeplanen lik uke for uke, eller varierer den fra uke til uke?

5. Lag din egen ukeplan der du setter av tid til undervisning, og til forberedelser og etterarbeid. Sett også av tid til fritidsaktiviteter eller jobb dersom du har en deltidsjobb utenom studiene. Mange venter med dette til eksamen nærmer seg, men begynner du nå har du bedre kontroll over tiden du har til rådighet. Slik kan du legge inn eventuelle ferier og likevel få lest det du trenger før eksamen. Tenk at din jobb er å være student. Hvis du setter av nok tid til studiene i løpet av uken kan du ta deg helt fri i helgene og på kveldstid. I tillegg slipper du å ha konstant dårlig samvittighet.

6. Lag et system for notater. Noen lager mapper på PC, andre foretrekker å sette ting inn i permer. Hvordan du velger å gjøre det er helt opp til deg. Det viktige er at du kan finne frem i notatene når du trenger det.

7. Få med deg forelesningene! Det er mye lettere å forstå pensum med hjelp av forelesernes kunnskap. På forelesningene har du også muligheten til å stille spørsmål.

8. Hvis det er organisert gruppearbeid på studiet ditt bør du delta. Hvis ikke kan du starte en kollokvie med noen på studiet ditt. Veldig mange har stort utbytte av å diskutere lærestoffet med andre. Flere hoder tenker bedre enn ett. I tillegg er det lettere å komme i gang når man har en forpliktende avtale med noen andre.

9. Få nok søvn! Hvis du er uopplagt klarer du ikke ta til deg kunnskap like effektivt som hvis du er uthvilt. Du må bruke mye mer tid og energi på studiene for å oppnå resultater. Dette blir fort en ond sirkel: Du kom ikke gjennom det du hadde planlagt, og fikk derfor for lite søvn, og er derfor uopplagt, og kom derfor ikke gjennom det du hadde planlagt, osv. Dersom du har underskudd på søvn er det bedre å justere litt på planen, og heller legge seg tidlig en kveld, for å bryte den onde sirkelen.

10. Sist, men ikke minst; begynn i dag! Dette blir ikke lettere om du utsetter det, snarere tvert imot. Jo tidligere du starter, jo lenger tid har du til rådighet.