en_GB
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

UiS' julekalender 2015: Fysikkminuttet

Har du også alltid følt at fysikk er kinkige saker? Etter å ha sett julekalenderen «Fysikkminuttet» fra Universitetet i Stavanger vil du kanskje se annerledes på det.

Inge Christ demonstrere fysikkforsøk i Universitetet i Stavangers julekalender 2015

Se alle filmene her!

«Fysikkminuttet» er nemlig ikke som andre julekalendre. Der tradisjonelle julekalendre fyller magen med sjokolade eller sender leketøyssamlingen til nye høyder, trimmer den videobaserte kalenderen «Fysikkminuttet» hjernen - og lattermusklene.

Kalenderen er tilgjengelig på forskning.no, aftenbladet.no, UiS sin YouTube-kanal og på UiS’ facebookside.

Triks å imponere med
Hver dag fram til julaften kan du åpne en ny video med enkle eksperiment og triks du selv kan gjøre.

Gjennom eksperimentene får du demonstrert ulike dagligdagse luft- og vannfenomen. Alle blir forklart ved hjelp av egenskapene til vann og luft.

– ​Fysikk er ikke vanskelig, det er bare forklaringen på fysiske fenomen, sier mannen bak julekalenderen, universitetslektor Inge Christ.  

Til daglig underviser han studenter ved grunnskolelærerutdanningen for 1.- 7. trinn og 5.-10. trinn ved Universitetet i Stavanger i fysikk, teknologi og biologi.

Homo ludens i aksjon
Christ oppfordrer studentene sine til å lage egne julekalendre med fysiske eksperiment. Målet er å videreføre gleden ved fysikk og ved å oppdage hvordan ting henger sammen.

–  Jeg kaller meg «homo ludens», det lekende mennesket. Det er mye godt lekemateriale i matematikk og fysikk. Jeg tror leken er den beste inngangen til disse fagene, som ofte blir stemplet som vanskelige, sier han.  

Det er kanskje ikke din feil
– Dersom du synes fysikk er vanskelig, har du kanskje hatt en dårlig fysikklærer eller fått det for dårlig forklart, fastslår 61-åringen som hver jul sender en julekalender med nye eksperiment til sine tidligere studenter.

De verste fagene
–  Undersøkelser blant elever viser at fysikk, sammen med kjemi og matematikk, oppfattes som vanskeligst av alle fagene i skolen.  Det er derfor jeg holder på som jeg gjør, sier Inge Christ.

Målet til den utrettelige universitetslektoren er at stadig nye årskull elever i skolen skal få en positiv oppfatning av fysikk.

Inge Christ nøyer seg ikke med å spre det glade fysikk-budskap til lærerstudentene ved UiS, han underviser også elever på Forskerlinjen ved St. Olav videregående skole i Stavanger.

Elevene får studiepoeng ved UiS ved å følge Inge Christs emne i «Teknolog og design». I tillegg holder han jevnlig foredrag med demonstrasjoner for klasser med grunnskoleelever når UiS arrangerer «Barneuniversitetet» under Forskningsdagene.

«Fysikkminuttet» er produsert av NettOp, UiS' avdeling for digitale læremidler.

Tekst: Elin Nyberg