Gjør som Henrik! Skaff deg verdifull abeidserfaring gjennom praksisopphold i utlandet.

Henrik Parnemann, masterstudent på industriell økonomi, er på 10 måneders praksisutveksling ved CH2M, et internasjonalt rådgivningsfirma i Glasgow. Han fikk økonomisk tilskudd gjennom Erasmus+ programmet for å dekke deler av utgiftene.

Hvorfor reiste du på praksisutveksling?

Av tre grunner egentlig. Arbeidserfaring før ferdige studier. Jeg er veldig glad i å reise og se nye steder. Jeg så på det som en mulighet til å utfordre komfortsonen. Nytt land, første jobb, ny kultur og kjenner ingen, tror ikke jeg kan tøye den komfortsonen lenger enn det.

Navn på firma, oppgaver og ansvarsoppgaver.
Firma: CH2M, et internasjonalt rådgivningsfirma som arbeider innenfor infrastruktursektoren (bruer, tuneller, flyplasser, veger, etc.).

Oppgaver
Jeg er involvert i to vegprosjekter (et kjempestort og et mindre). Jeg jobber som designer hvor jeg bruker mesteparten av dagene mine enten ved å designe i designprogrammer som CAD eller gjøre risikovurderinger og beregninger i Excel. Jeg er også involvert i et researchprosjekt som tar for seg et ikke-teknisk tema. Dette er et prosjekt alle nyutdannede (eller hel-års interns) går gjennom ved sitt første år i CH2M. Vi er en gruppe på 8 mennesker som har tatt for oss tema «Human Resource management in Scandinavia». Her ser vi på hvordan sette sammen det mest effektive kontoret for en nyoppstartet bedrift i Scandinavia innad infrastruktursektoren. En modell vi håper bedriften selv vil få nytte av.

I vegprosjektene har jeg ikke mye ansvar for å være ærlig. Jeg er ganske ny til alle programmer vi bruker, så det har gått mye tid til opplæring på disse. Jeg leverer design og beregninger til «team leader» også har han som regel en person til å kvalitetssikre dette. Så det er absolutt ingen fare om en gjør noe feil, det bare slik en lærer.

I research prosjektet er jeg prosjektleder, men dette er ikke et must. Dette er noe gruppen selv velger. Som prosjektleder så er det min oppgave å ha kontroll på prosjektet og sørge for at vi holder tiden og kostnader etter avtale og får frem best mulig kvalitet på arbeider vi leverer (en rapport og mulighet for presentasjon).

Faglig og personlig utbytte
Dette er et massivt spørsmål og jeg skal prøve å holde meg kort. Som tidligere nevnt så var jeg relativt ny til alle programmer som blir brukt her. Så dette er definitivt noe under faglig utbytte eller kalt «hard skills». Dette året får en faktisk trening i ting du vet du kommer til å bruke etter studier også. Et par andre ting å trekke frem er sammenhengen i et vegnett og standarder.

Som «soft skills» eller personlig utbytte så er det også enormt mange temaer å trekke frem; teamwork, kommunikasjon, faguttrykk, respekt, selvtillit, komfortsone, management (HR, tid, etc.), språk, kultur osv.

Opplevelse – språklig utvikling og kulturell forståelse
Språklig utvikling er ikke til å unngå når en reiser alene. Når en bor i UK må en forberede seg på å snakke engelsk (eller i mitt tilfelle, skotsk) store deler av dagen. Kulturen i industribyen Glasgow er det stikk motsatte av Norge og det er absolutt en kultur mange nordmenn ville satt pris på (til en viss grad). Priser, fremtreden, vær, hvordan byen er bygd har påvirket mennesker her å sette pris på andre ting enn i Norge og det bidrar til en annen type livskvalitet.

Anbefaler du andre å reise på praksisutveksling?
Ja, definitivt!

Bidrar denne type praksis til å gjøre deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet?
Jeg ville tro det. Det er jo en av de store grunnene til at jeg reiste hit. For meg er det mer viktig å ha arbeidserfaring så tidlig i utdannelsen som mulig slik at jeg selv kan velge valgfag etter temaer jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden. Jeg tror dette kan bidra til at jeg finner meg en jobb jeg har lyst til å ha, istedenfor å velge en jeg tror jeg har lyst på eller ikke vet hva jeg har lyst til å det hele tatt.

Erasmus + stipend – har det hjulpet?
Jeg visste ikke om dette Erasmus+ stipendet når jeg startet å jobbe her og jeg hadde nok ikke valgt jobben om lønnen ikke var bra nok å leve av. Men stipendet gir jo litt mer muligheter til å reise hjem noen ganger ekstra eller oppleve mer av UK.

Tips til andre som reiser på praksisutveksling?
La meg trekke frem et tips som har gjort mitt opphold 10 ganger bedre. Ta kontakt med selskapet før du reiser over og hør om du er den eneste intern eller om det er flere interns med samme avtale. For min del var det en svenske som hadde samme avtale og ved å kontakte han på forhånd så fant vi et sted å bo sammen.

Er du intressert i å vite mer om muligheter for Erasmus+ praksisutveksling?
Send oss en e-post: utveksling@uis.no , eller les mer om praksisutveksling her.