10 tips til bedre studentøkonomi

Når du flytter hjemmefra får du ansvar for din egen økonomi. Det kan være vanskelig å få pengene til å strekke til. Vi har samlet noen tips som kan bedre studentøkonomien din.

To studenter ved Universitetet i Stavanger sitter ute med bøker og studerer.

1. Finn riktig sted å bo. Husleie er den største utgiftsposten til en student. Det er penger å spare dersom du deler leilighet med andre eller er villig til å bo ikke fullt så sentralt. Et godt tips kan være å sjekke nattbussrutene før man bestemmer seg for bosted.

2. Lag budsjett. De fleste bankene tilbyr kundene sine et budsjettoppsett via nettbank. Du finner også mange råd på internett og apper som tilbyr budsjettoppsett. I stedet for kun å ha brukerkonto, sparekonto og BSU kan du opprette kontoer som du dedikerer til spesifikt bruk, som for eksempel inntektskonto, matkonto og reisekonto.

3. Søk på stipend og legat. I tillegg til lån og stipend fra Lånekassen har du som student også mulighet til å søke om støtte fra andre nasjonale stipend- og legatordninger. Har du mulighet til å søke et stipend?

4. Pensum. Lån pensumbøker på universitetetsbiblioteket eller kjøp dem brukt til halve prisen.

5. Bruk ikke bil. Reis kollektivt eller bruk sykkel. Med buss og sykkel kommer du deg dit du trenger. Prisen for månedskort er en brøkdel av det det koster å ha bil. Med sykkel holder du deg dessuten i form.

6. Studentrabatt, takk. Bruk studentbeviset så mye du kan. Med studentbevis har du mange fordeler - utnytt dem!

7. Dropp unødvendige uvaner. Snus, sigaretter, alkohol og godteri er dyre og usunne greier.  En nedtrapping av forbruket gir bedre økonomi og helse.

8. Lure handleturer. Færre og større handleturer er en fordel, gjerne bare én gang i uken. Lag en liste med det du trenger, planlegg måltider for hver dag. Ikke vær sulten når du handler, da kjøper du mye mer mat enn opprinnelig planlagt!

9. Jobb ved siden av studiene. Uansett om jobben er relevant for dine senere eller ei, får du verdifull arbeidserfaring. Studenter kan tjene inntil 162 769 kroner i året og likevel heve fullt stipend fra Lånekassen.

10. Matpakke og termos. Du sparer mye penger på medbrakt mat og drikke.