Studenten bak studentapp satser på strikkemaskin

Få måneder etter at han lanserte sin egenutviklet studentapp er Asbjørn Rørvik i full sving med et nytt prosjekt: en 3D-printet strikkemaskin som vanlige folk har råd til.

Asbjørn Rørvik med mobiltelefon. Asbjørn Rørvik lanserte StudentappStavanger i september.

I september lanserte elektroingeniørstudent Asbjørn  Rørvik (24) StudentappenStavanger, en app med oversikt over arrangementer og nyttig informasjon om studiehverdagen. Det var Studentmediene i Stavanger (SmiS) som først omtalte appen.

- Spesielt for nye studenter uten nettverk, kan det være vanskelig å vite hva som skjer. Appen gjør at man raskt får oversikt, sier han.

Programmering i praksis

Han brukte mye av sommerferien på å utvikle appen, og da kom kunnskap fra studiene godt med.
- Det er ikke alltid vi skjønner hvordan vi kan bruke det vi lærer på universitetet i praksis. Da jeg har arbeidet med appen, så jeg hvordan jeg for eksempel kan bruke det jeg har lært om programmering, sier han.

Rørvik har brukt flere hundre timer på å utvikle appen, som nå har rundt 200 brukere i måneden.
- Det tar tid, men det er veldig gøy hvis du liker logikk. I tillegg gir det en utrolig mestringsfølelse, sier han.

Strikkeprinter fra bacheloroppgave

Samtidig som han videreutvikler appen, jobber han for å lage en strikkemaskin som er så billig at vanlige folk har råd til den.

- Strikkemaskiner i dag er store og dyre. Mitt mål er en strikkemaskin som er overkommelig å kjøpe for vanlige folk. Når klær blir masseprodusert i Kina, er det flaks at de passer oss. Med vår maskin skal man du kunne designe motiv og mønster selv på datamaskin eller mobilen. Maskinen vil kunne strikke alt i fra gensere til sokker som vil passe din størrelse perfekt, forklarer Rørvik.

Utgangspunktet er bacheloroppgaven som undersøkte utfordringer og løsninger rundt å lage en slik maskin. Oppgaven er levert, og nå skal maskinen, som har fått navnet «The Knitting Printer» testes og videreutvikles.

Maskindelene tegner han på PC, før de printes på 3D-printer. I oktober viste han og en kammerat fram strikkemaskinen «The Knitting Printer» på Maker Faire 2016 i New York. Gode tilbakemeldinger gir inspirasjon til å fortsette videreutviklingen.
- Vi jobber med å se om det er mulig å få til, og se om det er framtid for en slik maskin, sier han.

God hjelp fra Validé

Han understreker at selv om det er gøy å videreutvikle ideer for å teste om de har livets rett, hadde det vært umulig på egenhånd.
- Jeg har fått mye støtte fra UiS, og Validé stiller med mange timer rådgivning. De setter seg godt inn i problemet, og jeg får låne 3D-printer. Det jeg gjør nå hadde ikke vært mulig uten støtte, sier Rørvik.

Tekst: Karoline Reilstad
Foto: Karoline Reilstad / privat

Asbjørn Rørvik med skjerf fra strikkemaskinen.

Asbjørn Rørvik med strikkemaskinen som strikker 47 meter med skjerf på ti timer.