Samler studenter fra hele verden

På studiet musikkproduksjon og opptaksteknikk ved UiS er de 12 studentene fra 11 ulike land. – Miljøet er blitt så internasjonalt at de norske studentene har blitt i undertall for lenge siden, humrer fagansvarlig Mark Drews.

Bildet viser studentene som går på musikkprodusksjon og opptaksteknikk. Studiet musikkproduksjon og opptaksteknikk tiltrekker seg studenter fra hele verden.

Klassiske toner runger ut av monitorene i studioet i kjelleren ved Institutt for musikk og dans (IMD) i Bjergsted denne formiddagen. Tomas Gajarsky, utvekslingsstudent fra Slovakia, har gjort et opptak fra en konsert tidligere i uken. Nå ønsker han tilbakemeldinger fra klassen samt faglærer og mentor Mark Drews.

Lærer av hverandres arbeid

– Hvor stod den nærmeste mikrofonen? Og hvor kommer den summelyden fra. Er det fra klaveret? spør medstudent Zack Bresler fra Nebraska i USA.

Hver uke har de en gjennomgang av de ulike prosjektene som studentene er involvert i. Ifølge fagansvarlig, dosent Mark Drews, oppleves det som spesielt lærerikt.

– Studentene lærer mye av å jobbe sammen og være hverandres mentorer. Det er høyt under taket i våre timer, men det er bare rom for konstruktive tilbakemeldinger, sier han og legger til at studentene også setter pris på at det relativt ofte blir hyret inn anerkjente lydfolk for å holde masterklasser.

Involvert i det meste

Studentene på musikkproduksjon og opptaksteknikk er involvert i det meste som skjer i musikkmiljøet i Stavanger. De er til stadighet koblet på sine medstudenter ved Institutt for musikk og dans, som vil ha opptak av sine prosjekter.

Flere av dem styrer lyden under konserter på Spor 5 og Folken, og de blir ofte hyret inn til å jobbe med en rekke festivaler. I tillegg er noen av studentene for tiden involvert i arbeidet med innspillingen av en ny CD med Stavanger Symfoniorkester.

Ifølge Drews er det den praktisk rettede profilen som gjør studiet så attraktivt at det hvert år tiltrekker seg lydteknikere langt utenfor Norges grenser, og i år fra land som Mexico, Bangladesh, Libanon og Iran.

– På dette studiet får de en rekke muligheter til å trene seg på å jobbe med opptak og ulike teknikker innen musikkproduksjon, og de får i tillegg sjansen til å jobbe med profesjonelle musikere, sier Drews.

Nordmenn i undertall

Selv om de er studenter, har de fleste lang erfaring i feltet og det tas kun opp kvalifiserte søkere. Studiet ble opprinnelig etablert som en videreutdanning for profesjonelle lydteknikere fra NRK i 1993-1994, men har gjennom tiden utviklet seg til å bli et studie for musikere og lydteknikere som ønsker mer kunnskap om musikkproduksjon og opptak gjennom praktisk erfaring og forskning.

Studiet har hatt en internasjonal profil i flere år, og har i løpet av en levetid på tjue år, uteksaminert studenter fra over tretti ulike land.

– Nå er miljøet blitt så internasjonalt at de norske studentene har blitt i undertall. I år er det kun én student som har norske røtter og en annen som er født og oppvokst i Norge, mens resten er fra omtrent hele verden; Colombia, USA, Serbia, Iran – «you name it», sier Drews og ler.

– Alt hørtes likt ut

Studentene forteller at de er svært fornøyde med studiet, miljøet og byen. Ann Laborovà, utvekslingsstudent fra Tsjekkia forteller at hun trives veldig godt i Stavanger.

– Hjemme i Tsjekkia går jeg på et bachelorprogram i Music Audio Engineering, men der er lydundervisningen veldig teoretisk. Her er mulighetene mye bedre til å få prøve seg på det praktiske, sier hun.

Sabbir Ahmed fra Bangladesh forteller at han valgte studiet fordi han var lei av å gjøre det samme om igjen og om igjen, og samtidig hadde han et sterkt ønske om å prøve ut noe helt nytt.

– Jeg jobbet i et studio i Bangladesh der jeg jobbet med ulike oppdrag. Etter en stund begynte de å bli veldig like, og alt jeg jobbet med hørtes plutselig helt likt ut. Da fant jeg ut at jeg trengte en pause, og ny inspirasjon. Det føler jeg at jeg har funnet her, sier han.

Les flere artikler om Musikkproduksjon og opptaksteknikk:

Første av sitt slag: – Har utdannet studenter i 20 år

Studier i studio