Politisk toppmøte på UiS om omstilling og grønt skifte

Tirsdag 25. oktober møtte statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide Stavanger-politikere, NAV og næringslivet på UiS.

Siv Jensen, Erna Slberg, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande under møtet på UiS. (Foto: Asbjørn Jensen, UiS)

Resten av partiledelsen i de fire partiene deltok også på møtet på Universitetet i Stavanger (UiS).

Prorektor Dag Husebø ved UiS ønsket velkommen til møtet som ble ledet av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Deltakere

I tillegg til den politiske toppledelsen i Stavanger deltok assisterende fylkesdirektør i NAV Rogaland, Anneline Teigen og administrerende direktør i Helse Stavanger, Inger Cathrine Bryne.

Fra næringslivet deltok konserndirektør Eimund Nygaard i Lyse, Thor Ole Gulsrud fra prosjektet Pumps and Pipes, Nils Petter Oveland fra Search-senteret, Brage Johansen fra Zaptec, Dag Meling fra Roxel og styreleder i Norsk Industri, Geir Austigard, fra Øglænd System.

Sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen, deltok også på møtet.

Statsbudsjettet

Senere samme dag møttes partiledelsen i de fire partiene bak lukkede dører for å diskutere statsbudsjettet.

Siden regjeringen Solberg tiltrådte, har regjeringspartiene hatt faste møter med de to støttepartiene hvert halvår. Møtene har tidligere alltid funnet sted på et hotell i Nydalen i Oslo, men var nå for første gang flyttet ut av hovedstaden.

– Det er mye spennende som skjer i Stavanger for tiden. Stavanger-regionen er også noe av det vi har diskutert mest i samarbeidet de siste to årene, sa Trine Skei Grande til Stavanger Aftenblad om hvorfor de fire partilederne treffes i Stavanger.

Smartby

Stikkord er krise i oljenæringen, økende arbeidsledighet og omstilling.

– I Stavanger-regionen finner vi roten til det grønne skiftet, sa Skei Grande.

Sagen Helgø sa til aftenbladet at stavangerpolitikerne ville ta opp planene om å bli «smartbyhovedstad», med representantene for regjeringen og støttepartiene.

Stavanger-politikerne argumenterer med at Stavanger har avansert teknologi og kompetansen i verdensklasse og at nedgangen i oljeindustrien gjør at alt ligger til rette for at ressursene kan anvendes på en ny måte.

Tekst: Elin Nyberg