Oppfordret nye doktorer til å delta i samfunnsdebatten

– Det peker framover at så mange nye doktorer står klar til å møte arbeidslivet og næringslivet i en viktig og krevende periode for regionen, sa hovedtaler Jonas Gahr Støre under årsfesten ved Universitetet i Stavanger.

• Jonas Gahr Støre på talerstolen
  • Nye doktorer på scenen
  • Annie Haver på talerstolen
  • Gjertruds sigøynerorkester med Britt-Synnøve Johannesen
  • Masterstudentene Tian Quing (tenor) og Zicheng Huang (klaver)

På årsfesten blir årets nye doktorer feiret og får sine diplom og vitnemål. Den tidligere utenriksministeren og helseministeren og nåværende leder av Arbeiderpartiet talte direkte til doktorene.

–  Dette er en stor dag for dere og for alle som står bak dere og doktorgraden deres, sa han og kom med en klar oppfordring:

Grip mulighetene

– Del kunnskapen deres! Dere må være med i frontlinjen av samfunnsendringene! Delta i politikken og i samfunnsdebatten!

Gahr Støre viste i talen også til de store teknologiske forandringene i vår tid og at det må føre til at politikk, forskning og næringsliv snakker sammen på nye måter.

–  Over tid tror jeg det teknologiske skiftet vil føre til flere jobber. Norge skal være ledende på å gripe mulighetene og på å høste effektene av det teknologiske skiftet, framholdt han.

–  Men vi må samtidig sikre at alle henger med i utviklingen. Vi skal også være best på å få alle med på denne reisen, sa han.

Viktig nyskaping

Leder for Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), Magne Bartlett, påpekte at tolvåringen UiS er på vei inn i puberteten. Perioden hvor grunnlaget legges for hvordan man blir som voksen. Han mente å se mange positive trekk hos den kommende tenåringen.

Bartlett nevnte spesielt det nye verdiskapingsforumet som er etablert for å få et sterkere og mer samlet trykk på regional nyskaping og innovasjon og  enda bedre samarbeid med samfunns- og arbeidslivet.

-    Verdiskapingsforumet har åpnet helt nye dører for studentene og gjør at UiS er helt i front når det gjelder samarbeid med næringslivet og arbeidslivet, sa han.

Rektor Marit Boyesen var opptatt av den akademiske friheten i sin tale.

– Muligheten til å tenke og tale fritt, evnen til å stille grunnleggende spørsmål og kunne søke etter sannhet og forståelse, skal drive vår kunnskapsutvikling framover, sa hun.

Lyses forskningspris og Sparebank1 SR-banks innovasjonspris ble delt ut på årsfesten.

Lyses forskningspris for 2015 ble tildelt professor ved institutt for helsefag ved UiS, Karina Aase.

Sparebank1 SR-banks innovasjonspris for 2015 ble tildelt gründer og doktorgradskandidat .

Gjertruds Sigøynerorkester med Britt- Synnøve Johannesen og en duo bestående av to masterstudenter fra Institutt for musikk og dans; tenoren Tian Quing og Zicheng Huang på klaver, sto for underholdningen på årsfesten.

Nye doktorer

Disse  nye doktorene fikk sitt diplom og vitnemål på årsfesten:

Fra Det humanistiske fakultet: Berit Tofteland, Kirsten Jæger Fjetland, Anita Berge, Ellen Vea Rosnes, Øystein Lund Johannessen, Nina Johannesen, Siv Hillesøy og Rebecca Anne Charboneau.

Fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet: Ruth Østgaard Skotnes, Kirsten Voigt Juhl, Elise Anonby Olsvik, Merete Hermansen Jonvik, Anne Marie Lunde Husebø, Vibeke Samsonsen, Bernt Blindheim, Elisabeth Enoksen, Annie Haver, Anne Scanche Selbekk, Janne Thygesen, Hege Damlien og Arne Endresen.

Fra Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet: Astrid Elisabeth Mork- Jansson, Antorweep Chakravorty, Janne Pedersen, Aryan TaheriMonfared, Rune Rimstad, Morten Sommer, Kristian Thorsen, Oleg Agafonov, Arne Sørvig, Hilde Ness Sandvold, Leik Woie, Torbjørn Bjerga, Homam Nikpey Somehsaraei, Mahmoud Khalifeh, Heidi Christiansen, Charlotte Botter, Leander Jehl, Ingrid Kristine Pettersen, Fatemeh Moeinikia, Håkon Bjorheim Abrahamsen, Thi Phuong Huyen Vu, Mayang Kusumawardhani, Wei Ke og Kanokwan Kullawan.

Tekst: Elin Nyberg
Foto: Lise Bjelland