Morgendagens musikere opptrer som solister

– Publikum kan forvente seg å se mange unge og talentfulle musikere på scenen, både som solister og i orkesteret generelt, forteller Thomas Rimul, som dirigerer Bjergsted symfoniorkester med solister fredag 5. mai i Lille konsertsal.

Førstkommende fredag klokka 19.30 er det duket for solistkonsert, der unge og talentfulle musikkstudenter ved Institutt for musikk og dans får mulighet til å opptre som solister og spille sammen med Bjergsted symfoniorkester.

Les også artikkelenSolistkonsert med Bjergsted symfoniorkester

Det er musikkstudentene Johanne Lyngøy Tilrem på fløyte, Mariya Karpinets på obo, Amy Jolly på cello og Milkica Radovanovic på klaver som skal opptre under fredagens konsert. Det var mange studenter som ønsket å få muligheten til å opptre som solister, og som konkurrerte om de fire solistplassene under fredagens konsert, men det var til slutt de fire som vant prøvespillet og dermed også de etterlengtede plassene.

Et bredt program
Konsertprogrammet under fredagens konsert er veldig bredt, og Rimul tror dette vil kunne appellere til ulike typer publikummere og håper mange vil ta turen til Bjergsted denne vakre maikvelden. På fredag vil Bjergsted symfoniorkester spille to stykker alene, nemlig «Dance macabre op. 40», en burlesk dødsdans av Camille Saint-Saëns og det nydelige stykket «Norsk rapsodi» av Johan Svendsen.

I tillegg vil solistene opptre med hvert sitt stykke sammen med Bjergsted symfoniorkester. Rimul beskriver solistverkene som svært ulike. Klaverstykket med Milkica Radovanovic som solist er Maurice Ravels konsert for klaver og orkester i G-dur fra 1931.

Se arrangementet på Facebook

– Dette er et ganske jazzinspirert stykke. Det er bitonalt, noe som vil si at det er tonearter som kræsjer litt med hverandre, så dette stykket kan være ganske frisk og utfordrende å høre på, forteller Rimul.

– Temperamentsfullt stykke
Videre på programmet står Richard Strauss's Obo-konsert med Mariya Karpinets som solist. Dette stykket omtaler dirigenten som veldig klassisk i stilen, og helt i Mozart's ånd.

– I tillegg får publikum mulighet til å høre Carl Nielsens fløytekonsert med Johanne Lyngøy Tilrem som solist. Carl Nielsen har et veldig individuelt språk, og det er også på mange måter klassisistisk med et temperament som definitivt ikke er det nordmenn tenker på når vi sier at det er «deilig å være norsk i Danmark». Det er i hvert fall ikke deilig å være norsk i Carl Nielsens verden sånn uten videre, sier Rimul med et smil.

Til slutt vil publikum få høre et stykke av Antonín Dvorák med Amy Jolly som solist på cello. Dette er et stykke som Rimul beskriver som «hyperromantisk». Det er med andre ord gode sjanser for å få en romantisk kveld dersom du tar turen til Institutt for musikk og dans på fredag, skal vi tro Thomas Rimul.

Tekst, foto, video: Maria Gilje Torheim