Min sommerjobb

Sondre Carlsen er bachelorstudent i hotelledelse og har sommerjobb langs hele norskekysten.

• /01. Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Studenter/2sondrecarlsen_hurtigruten_brygge.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    - Jeg fikk jobben via en klassekamerat som jobbet på Hurtigruten før han begynte å studere. Det er utrolig mange ansatte her som har utdannet seg på Hotellhøgskolen ved UiS.
  • /
    Sondre på kjøkkenet. Her forbereder han forrett til 300 gjester.
  • /01. Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Studenter/sondre carlsen_brygge_hotellledelse_hurtigruten.jpeg (rw_largeArt_1201).jpeg
    En pausen mellom retter på brygga i Brønnøysund.

Hei Sondre, hva gjør du i sommer?

Jeg jobber som kokk på Hurtigruten. Akkurat nå er vi utenfor Nesna som ligger mellom Bodø og Brønnøysund. Jeg holder på å forberede lunsj til 300 gjester.

Har du vært på Hurtigruten før?

Ikke utenom prøveturen jeg tok i vår, for å få sommerjobben. Jeg fant da ut at jeg ikke blir sjøsyk, det var en lettelse. Det er heldigvis ikke så mye sjø på sommerstid.

Hvordan fikk du sommerjobben?

Jeg fikk jobben via en klassekamerat som jobbet på Hurtigruten før han begynte å studere. Det er utrolig mange ansatte her som har utdannet seg på Hotellhøgskolen ved UiS. Det rekrutteres årlig fem ansatte i Hurtigruten som får spandert utdannelsen sin ved UiS. Dette er en ren kompetanseutviklingsstrategi fra Hurtigruten sin side.

Hurtigruta er dessuten med i planleggingen av undervisningen for faget .UiS har også aktivt rekruttert mannskap fra Hurtigruten til studier på UiS.

Egentlig skulle jeg arbeide som resepsjonist, men det var et større behov for kokker på denne båten. Jeg er utdannet kokk og jobbet som det før jeg ble student, så det passet meg greit. I løpet av turen skal jeg også jobbe som cabinrenholder.  Dette vil utvide erfaringshorisonten i utdanningen min.

Hvordan er arbeidsdagen din?

Vi jobber i 22 dagers turnus med 10 timers arbeidsdag. Så har vi fri i 22 dager. Dagen starter med forberedelser til frokost, så lunsj og deretter går jeg i gang med dessertmenyen til middagen i kveld.

Får du nytte av studiet ditt i jobben?

Jeg begynner på siste år i hotelledelse til høsten og skal skrive bacheloroppgave neste år. Å arbeide på en av de største turistattraksjonene i Norge er interessant i den forbindelse. Jeg snakker med ansatte om konsepter og hvilke utfordringer Hurtigruten har. De har for eksempel store problemer med å rekruttere nok kokker, det er for få som tar kokkeutdannelse i Norge. Erfaringene vil så absolutt bli nyttige i planleggingen av case til bacheloroppgaven.

Blir det litt ferie på deg i sommer, da?

Jeg er ferdig med 22-dagers turnusen 5. juli, da har jeg fri i 11 dager. Det vil si, jeg er ringevikar på Bølgen & Moi i Kristiansand, så det blir kanskje litt jobbing før jeg seiler avgårde på neste turnus med Hurtigruta.

Deretter skal jeg forberede høstsemesteret, hvor jeg skal på utveksling til Thompson Rivers University i Kamloops i Canada. Vi er fire studenter fra hotelledelse som reiser sammen. Vi tar en liten ferie i Los Angeles og Mexico før studiet starter. Det gleder jeg med til!

Tekst: siri.j.pedersen@uis.no