Masteravslutning i en krevende tid

- Å møte dere gir meg energi, tross alle utfordringene som ligger foran oss, sa dekan Øystein Lund Bø da han ønsket velkommen til den høytidelige masteravslutningen ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.

Av de 309 studentene som har avsluttet master-studiene sine dette semesteret kommer over fire av ti fra andre land enn Norge. Hele 38 nasjoner er representert og de største studentgruppene kommer fra Indonesia, Russland og Pakistan.

– Denne internasjonalt miksen har tydeligvis vært en inspirasjon i studiene deres og jeg tror at i tillegg til å ha vist at dere er dyktige og allsidige også har utviklet evnen til selv å skape jobbmuligheter og ny teknologi, sa dekanen da han åpnet arrangementet i Tjodhallen ved Universitetet i Stavanger, med forventningsfulle familiemedlemmer, venner, studenter og ansatte som publikum.

Internasjonalt nivå

– I løpet av studiene i Stavanger har dere tilegnet dere kompetanse på høyt internasjonalt nivå som åpner for muligheter innen både organisasjoner og bedrifter nasjonalt så vel som internasjonalt, sa Bø.

– Jeg er overbevist om at våre dataingeniører vil bidra til forbedrede IT-løsninger innen helse og omsorg, at våre petroleumsingeniører vil ta del i å sikre at olje og gass vil bli produsert på en bærekraftig måte i framtiden. Likedan vil våre offshore-ingeniører utvikle nye aktiviteter innen fiskeoppdrett og fornybar energi, sa dekanen.

Han forventer også at byplanleggere og sivilingeniører fra UiS vil bidra til å forbedre infrastrukturen i byene og at matematikerne, fysikerne og kjemiingeniørene som nå har gjennomført masterstudiene vil dele viktig kunnskap med kommende generasjoner av forskere.

Innovative leveranser

– Mange av dere har allerede demonstrert innovasjon, konkurranseevne, innovasjonskraft og evnen til å konkurrere og til å etablere egne selskap, sa Bø.

Han viste til studentforeningene UiS Subsea som konkurrerer i bygging og drift av mini-ubåter på internasjonalt nivå, ION Racing som bygger elektriske racerbiler og studentene som samarbeider med NASA om tekniske løsninger for boring på Mars.

– Jeg vil også benytte anledningen til å gratulere våre petroleumsstudenter som nylig vant European PetroBowl kunnskapskonkurranse, der de slo ut 22 andre universitet, og som skal representere Europa i den forestående globale finalen i Dubai, sa Bø.

En forpliktelse

– Om du vil bli en stor ingeniør må du finne deg et stort problem og løse det, var gründer og investor Sjur Svaboe sitt råd til studentene i sin tale til masterstudentene.

Med eksempel fra sin egen karriere la han vekt på at problemer alltid representerer muligheter og la til at både fly, månelanding og den pågående soldrevne flyvningen jorda rundt alle har blitt regnet som umulige å gjennomføre.

– Som nyutdannede har dere en forpliktelse til å anvende kunnskapen og ferdighetene dere nå har tilegnet dere, presiserte Svaboe.

Utmerkelser

Flere gjeve priser ble utdelt under TNs masterseremoni.

Professor Sudath Chaminda Siriwardane ved Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi (IKM) ble tildelt prisen på 25000 kroner for beste foreleser på masternivå.

Vlad Haukelid ble tildelt Teknas studentpris og ABB Robotics mottok Teknas utdanningspris for 2016.

Masterstudentene Yasir Irfan, Trygve A. K. Kjørslevik og Håkon Sunde Bakka mottok Repsol Energy sin Best Student Award for sine akademiske prestasjoner.

Goedele Taveirne fra Institutt for musikk og dans sto for det musikalske innslaget under arrangementet.

Tekst: Lars Gunnar Dahle
(Artikkel først publisert 17.06.16)

Masterstudentene Yasir Iofan, Trygve A. K. Kjørslevik og Håkon Sunde Bakka mottok Repsol Energy sin Best Student Award for sine akademiske prestasjoner