Målrettet og motivert dekan

Hun vil være framoverlent og bidra til at UiS posisjonerer seg som et viktig universitet. Gro Ellen Mathisen er ny dekan ved SV-fakultetet.

Gro Ellen Mathisen Med bakgrunn fra både akademia og næringsliv, tar professor Gro Ellen Mathisen fatt på jobben som dekan for SV-fakultetet fra 1. august. (Foto: Asbjørn Jensen)

– Jeg er spent, ydmyk og veldig motivert, sier Mathisen. Hun starter som dekan 1. august 2016 i en åremålsstilling på fire år.

Mathisen er professor i organisasjonspsykologi ved Norsk hotellhøgskole (NHS). Hun har vært tilknyttet universitetet siden 1997, selv om hun i flere år har arbeidet i det private næringslivet.

– Universitet har en viktig rolle i regionen. Men vi må også ha som mål å ta en posisjon som et sentralt universitet i Norge. Jeg gleder meg til å bidra til det, sier Mathisen.

Må dra lasset sammen

Fra 2008 til 2015 jobbet hun i Statoil med rådgiver- og lederoppgaver innenfor HR og HMS. Fra 2010 var hun i tillegg førsteamanuensis II/professor II ved NHS.

Erfaringene med å lede organisasjonsendringer i næringslivet er nyttige når UiS befinner seg midt inne i en omstillingsprosess. Hun vet hvor viktig det er å ta vare på ansatte, informere og lytte til innspillene for at endringene skal bli effektive og varige.

– Motiverte medarbeidere som drar lasset sammen gir gode resultater. Å flytte bokser på et organisasjonskart har liten hensikt hvis man ikke samtidig tilrettelegger for utvikling og konstruktivt samarbeid, sier hun.

Moderne undervisning

Hun er også opptatt av at UiS må tiltrekke seg dyktige og motiverte studenter, og fra et større nedslagsfelt enn i dag.

– Mer bruk av spennende og moderne undervisningsformer er avgjørende. Hvis vi framstår som gammeldagse, tiltrekker vi oss ikke studenter, sier hun.

Mathisen mener det er viktig at enda flere publiserer sin forskning.

– Jeg ønsker å bygge videre på en kultur som motiverer til, og støtter, skriving og publisering. Det er avgjørende framover at vi har arbeidsmiljøer der vi heier på hverandre og helst samarbeider om forskning.

Før hun begynte i Statoil var Mathisen i over 10 år ansatt i vitenskapelig stilling ved UiS med ansvar for undervisning, forskning og formidling innenfor arbeids- og organisasjonspsykologi.

Mathisen er utdannet klinisk psykolog og har doktorgrad innenfor arbeids- og organisasjonspsykologi.

Tekst: Benedicte Pentz