Lærer tv på direkten

Tre intense uker med daglige sendinger gir programleder Sara Berge Holmberg og de andre mediestudentene super erfaring.

Mediestudent i tv-studio Sara Berge Holmberg startet som programleder på tv, men skal senere jobbe som radioreporter og nyhetsreporter på nett.

Denne uka startet det årlige samarbeidsprosjektet mellom studenter ved bachelorstudiene i journalistikk og fjernsyn- og multimedieproduksjon. Sammen skal de om lag 60 studentene produsere nyheter for nettavis, radio og direktesendt fjernsyn. Nyhetene publiseres fortløpende på Nettavisa Ullandhaug.

Med tre klasser i sving utgjør studentene regionens nest største redaksjon de kommende ukene.

På dypt vann

– Vi lærer utrolig mye på kort tid, forteller Martin Leigland, andreårsstudent på fjernsyn- og multimedieproduksjon. Han forteller om bratt læringskurve når studentene daglig skal lage sendinger til radio og tv.

Som andreårsstudent har Leigland også vært med på å bygge tv-studio hvor programleder Sara Berge Holmberg gjør seg klar til ettermiddagens sending.

Selv pakker Leigland og tre medstudenter kamerautstyr før avreise til Sirdal. De skal rapportere live fra kveldskjøring i slalombakken til dagens tv-sending.

Lange dager

Nettredaksjonen overvåker nyhetsbildet gjennom dagen og oppdaterer kontinuerlig. Radio har nyhetsoppdatering hver time på dagen og en lengre sending klokken 15. Klokken 17 er det tv-sending, med gjester i studio og folk i felten som rapporterer live.

Andora Hylland er vaktsjef i radio for tredje dag og synes det har vært spennende.

– Å ta avgjørelser og å være den folk spør er den største utfordringen. Jeg vokser på dette. Det er en god erfaring å ta med seg, sier hun.

Hylland skal senere være nyhetsoppleser og lage reportasjer.

Dagene starter med morgenmøte klokken klokken 8.15 og avsluttes etter tv-sendingen klokken 18.

Pop up-redaksjon

Førsteamanuensis Turid Borgen ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag mener dette er en svært nyttig erfaring for studentene, fordi de lærer hvordan det er å jobbe i en ordentlig redaksjon og under press.

– Vi leker ikke virkeligheten – vi er virkeligheten. Vi lager sendinger med ekte nyheter som når ut til verden, sier hun.

Medieutdanningen ved UiS er unik fordi journaliststudenter og studenter ved fjernsyn- og multimedieutdanningen jobber tett sammen, akkurat som i et mediehus.

– Studentene jobber i team og opplever at de er avhengige av hverandre for å få best mulig resultat, sier Borgen.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen

Mediestudenter pakker kamerautstyr

Martin Leigland (t.v.) og Ane Baardsgaard pakker utstyr for å rapportere live fra Sirdal.