Lærer å jobbe sammen om dansen

De to siste ukene har dansestudentene ved Universitetet i Stavanger fått undervisning av tre internasjonalt anerkjente koreografer. Resultatet fra arbeidet skal vises frem torsdag 19. november klokka 18.00.

Yael Flexer er en av gjesteforeleserne ved danseutdanningen ved UiS. Yael Flexer er en av gjesteforeleserne ved danseutdanningen ved UiS.

De tre pedagogene Yael Flexer, Laura Alvarez og Rui L. Graca har de to siste ukene vært gjestekoreografer for dansestudentene ved Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger (UiS). Hver av pedagogene har jobbet med hver sin klasse, der studentene har fått jobbet erfaring med koreografer basert på internasjonalt kjente danseforestillinger.

Hva gir oss tyngde?
Yael Flexer er en prisbelønnet koreograf basert i Brighton i Storbritannia. Hun underviser ved Universitetet i Chichester, og er kunstnerisk leder for dansekompaniet Flexer & SandilandFlexer har skapt 12 produksjoner i full-lengde og vært på turné med de ulike danseproduksjonene over hele Storbritannia.

Hun har de to siste ukene undervist 1. klasse dans ved UiS, og lært bort deler av koreografien «Weightless». En produksjon som ifølge henne handler om livet som konstant er i endring og hvilke elementer vi mennesker klenger oss til for å kjenne tyngde.

– Studentene har disse to ukene jobbet med noen scener i denne forestillingen som de skal fremføre på torsdag. Det de skal formidle i dette stykket er hva som gir oss tyngde når vi opplever at livet forandrer seg, sier hun.

Skapt en ny scene
Laura Arís Alvarez er en anerkjent danser og medlem av dansekompaniet Ultima Vez. I 2009 skapte hun en koreografi kalt EMBER sammen med Jorge Jáuregui. De to samarbeidet med ulike kustnere og produksjonen ble presentert på flere scener verden rundt. Hun har den siste tiden undervist 2. klasse dans. I sin koreografi har hun tatt utgangspunkt i produksjonen «In Spite of Wishing and Wanting», som hadde verdenspremiere i 1999 ved Teatro Communale di Ferrara.

Forestillingen skapte stor oppsikt, da den ikke handlet om kjemi mellom menn og kvinner, men et dypt begjær i en verden med menn alene. Forestillingen ble beskrevet som trollbindende.

– Vi har tatt utgangspunkt i enkelte scener fra denne forestillingen. I den originale besetningen var det ti menn, i vår er det ti studenter, der bare to er menn – det har ført til at vi måtte endre litt på uttrykket. Sammen med studentene har vi også skapt en ny scene som vi skal fremføre torsdag, sier Alvarez.

– Lært å jobbe sammen
Alvarez synes at de to siste ukene sammen med dansestudentene har vært utrolig givende, men også utfordrende. Hun både tror og håper at studentene har lært mye om å jobbe sammen som et dansekompani.

– Dette er en bra læringsprosess for studentene der de får presentert nye måter å tenke på når det kommer til kroppen. De har også lært hvordan de kan jobbe sammen, sier hun.

For noen av studentene er det aller første gang de står på scenen foran et større publikum førstkommende torsdag. Ifølge gjesteforeleserne er studentene klare for det som venter dem, men legger til at dette kun er en arbeidsvisning og ikke en ferdig forestilling.

– Vi har hatt begrenset med tid, så vi vil gjerne at publikum har i bakhodet at dette er en arbeidsvisning og ikke et ferdig produkt, sier Alvarez.

Fire stykker innen samtidssjangeren
Rui Lopes Graca er den siste gjestekoreografen som har koreografert for dansestudentene ved UiS de siste to ukene. Han har hatt ansvar for andre klasse dans. Han har tatt utgangspunkt i tolkninger av musikkstykker av Baber og Dvorak i sin koreografi. På torsdag vil publikum få med seg en arbeidsvisning som er satt sammen av fire uavhengige stykker som alle er innenfor samtidsdanssjangeren.

Arbeidsvisningen «Dans i Samtiden» vil foregå torsdag 19. november klokka 18.00 i Black box, som er de sorte bygningene ved siden av den gamle kulturskolen i Bjergstedparken. Under denne kvelden vil publikum få innsikt i noe av det studentene arbeider med i sin 3-årige utdanning, på vei til å bli profesjonelle dansere.

– Det er kun plass til om lag femti publikummere, så det er førstemann til mølla. Alle er velkomne, og det koster ingenting, forteller de tre dansekoreografene.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Chris Nash