Lærer å bruke naturen som klasserom

I Norge har vi en lang tradisjon for å bruke naturen i undervisningen. Realiteten er en helt annen i mange andre europeiske land. – Jeg synes vi har mye vi kan lære av Norge, sier Marina (21) som deltar på «International Week» ved UiS denne uken.

Bildet viser studenter i gang med en utendørsaktivitet. Marina Vilaret Gutiérrez (i midten) er i gang med en utendørsaktivitet inspirert av viking-tiden.

Marina Vilaret Gutiérrez (21) har kledd seg opp for langtur, med et par robuste fjellsko på beina og en regntett jakke og fleece tett inntil kroppen for å holde varmen. Hun er av 23 studenter fra en rekke europeiske land som denne uka besøker Universitetet i Stavanger (UiS) for å delta på «International Week» i regi av det europeiske nettverket Comenius. I går var det utendørsaktiviteter i Sørmarka som stod for tur.

Byttet universitet
Gutiérrez studerer til vanlig barnehagelærerutdanningen ved Universitat Ramon Llull i Barcelona. Denne uka har hun derimot byttet ut både land og universitet, for å lære mer om utendørsundervisningen i Norge og få et innblikk i den pedagogiske tilnærmingen til utendørsaktiviteter i norske barnehager og skoler.

– De norske barnehagene er veldig ulike de spanske barnehagene. Om det regner en dag, så holder man barna innendørs. Det gjør man ikke her i Norge. Jeg tror vi har mye å lære av hverandre, og vi har spesielt mye å lære av Norge når det kommer til å bruke naturen og være mer ute sammen med barna, sier Marina.

Sammen med de andre studentene som deltar på «International Week» samt 30 utvekslingsstudenter som tar studiet «Comparative Education» ved Det humanistiske fakultet ved UiS, har hun denne uken fått være med på internasjonal kveld, og fått delta på ulike aktiviteter på Lundsvågen naturskole. I dag vil studentene også få mulighet til å besøke en naturbarnehage før de kan gå på gratiskonsert på Folken på kvelden.

Lærerike aktiviteter
Onsdagen ble de internasjonale studentene undervist i utendørsaktiviteter og leker man kan gjøre ute i naturen sammen med barn i skoler og barnehager. Lærerne for dagen, var studenter på bachelor i idrett og utvekslingsstudenter på studiet «Outdoor Education», som lærte de internasjonale studentene om viking-biathlon, tautrekking og andre morsomme og lærerike uteaktiviteter.

Studentene som deltar på internasjonal uke ved UiS, kommer fra land som Spania, Belgia, Tyskland, England, Nederland og Danmark. De studerer alle barnehagelærerutdanning eller grunnskolelærerutdanning. Også tre gjestelærere er på besøk denne uka  fra Thomas Moore Universit i Belgia, Haute Ecole Leonard Vinci i Belgia og fra Ramon LLull University i Spania.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim