– Kunne ikke et ord portugisisk

På Amigo Toms plate «Ao vivo» synger Eva Bjerga Haugen på klingende brasiliansk portugisisk uten å egentlig kunne språket. – Jeg gikk på aftenskole og brukte mye tid på pugging generelt, ler vokalisten.

Bildet viser medlemmene i Amigo Tom. Amigo Tom kom i sommer ut med plata «Ao vivo». Foto: Stein Inge Brækhus.

Amigo Tom kom i sommer ut med plata «Ao vivo». Plata er et live-opptak fra trioens konsert under Maijazz i 2011, og er en utgitvelse i samarbeid mellom Maijazz og Universitetet i Stavanger. På plata synger vokalist på Eva Bjerga Haugen portugisisk. Et språk hun ikke hadde noe kjennskap til på forhånd.

– Det er et veldig lekkert språk, men jeg kjente jo ikke til det før vi startet dette arbeidet, og visste ikke hvordan jeg skulle utale de forskjellige ordene, så jeg meldte meg på aftenskolekurs og jobbet hardt for å lære. Det ble mye pugging, for å si det sånn, sier Bjerga Haugen som sammen med gitarist Tom Steinar Lund og saksofonist Tor Yttredal, utgjør trioen Amigo Tom.

Brasilianske sangskatter

Bjerga Haugen er ansatt som universitetslektor ved Institutt for musikk og dans og underviser i jazzvokal og i vokalensemble, mens Yttredal er professor i jazz ved samme institutt. Det var takket være sistnevnte at prosjektet kom på plass, forklarer Bjerga Haugen.

I 2010 ble Tom Steinar Lund invitert til å holde en workshop for jazzstudentene ved IMD. I forbindelse med arbeidet med workshopen, fant Lund og Yttredal tonen. Sammen holdt de også en konsert på Blå:Trå. De bestemte seg for å utvide samarbeidet, og slik ble også Amigo Tom til.

–  På plata er det valgt ut tradisjonelle brasilianske sanger, men de fleste av dem er litt mindre kjente. Man godt kalle de for en god samling av bortgjømte sangskatter, forteller Bjerga Haugen.

Les anmeldelse av «Ao vivo» på Maijazz sin nettside.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Stein Inge Brækhus