Krydrer jazzen med afrikansk rytme

Før jul turnerte de i Sør-Afrika, og forrige måned stakk de av med seieren under Jazz i sikte. Det hersker liten tvil om at jazzstudentene i bandet Zulu seiler i medvind.

På bildet er bandet Zulu i aksjon under en konsert. Bandmedlemmene i Zulu oppfordrer flere til å gå på konsert. – Bruk sentrum mer, sier de.

– 2015 var et veldig bra år for oss. Vi turnerte i Sør-Afrika, der vi også opplevde vår første utsolgte konsert, og det på en av de største jazzstedene i Johannesburg. 2016 har også startet veldig bra og vi har spilt flere konserter i Stavanger, og så stakk vi også av med seieren under Jazz i sikte. Det var veldig gøy.

Det sier trompetist Ndabo Zulu, primus motor og leder for bandet Zulu, som ellers består av Håvard Ersland på piano, Mathias Hagen på saksofon, Martin Nodeland på gitar, Vidar Starheimsæther på bass og Trond Martin Tanke på trommer. De er alle jazzstudenter ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Moderne jazzband

Ndabo Zulu er fra Sør-Afrika og henter mye inspirasjon fra hjemlandet når han lager musikk. Hjemlandet var også inspirasjonen når han i slutten av 2014 ønsket å skape et band som kunne spille en type musikk som kunne skille seg ut. En musikk som kan beskrives som moderne jazz blandet med sørafrikanske rytmer og som etterhvert har blitt formet etter de ulike spillestilene til bandmedlemmene.

– Det er kanskje tydelig at soundet er preget av diversiteten i bandet og at vi har flere etnisiteter og bakgrunner. Og så er vi også tydelig preget av den amerikanske jazztradisjonen fra studiene, sier saksofonist Mathias Hagen.

Planen på sikt er å gi ut et album og legge ut på flere turneer. Før den tid, er det mye hardt arbeid, øvinger og terping som står på plakaten for bandet, ifølge Zulu.

– Høyt nivå

Under årets Jazz i Sikte, var det hele 7 band som stod på scenen og konkurrerte om seieren og om spillejobber på Nattjazz og Sildajazz. Bandmedlemmene i Zulu tror de vant fordi de klarte å nå fram med den gode energien til publikum, og fordi de har en god dynamikk i bandet, samt en unik glede i spillet.

– Det var veldig høyt nivå blant bandene som deltok i år, og jeg tror grunnen til at det var oss som til slutt klarte å nå helt til topps, var fordi vi klarte å lage en spesiell stemning og at vi klarte å fri til publikum, sier Håvard Ersland.

Hagen nikker samtykkende og legger til at bandmedlemmene kommuniserer godt med hverandre på scenen, klarer å ha blikkontakt med hverandre og at det er noen av grunnene til at samspillet blir så godt.

Lite støtte

Zulu forteller at han er optimistisk på vegne av bandets fremtid, men understreker likevel at det ikke alltid er like lett å bli oppdaget som «studentband».

– Som studentband er det vanskeligere å få støtte. Det finnes ulike støtteordninger, men alt for få av de er dedikert til nyoppstartede band. Som regel må man ha opparbeidet seg en pondus før man får tildelt støtte, det synes vi er for dårlig og det gjør at det er vanskelig for studentband og andre nyoppstartede band å slippe til, sier han.

Bandmedlemmene i Zulu oppfordrer flere til å få med seg de mange jazzkonsertene på Spor 5 og i Bjergsted og generelt støtte mer oppom det yrende musikkmiljøet i byen.

– Det er mye som skjer ved Institutt for musikk og dans i Bjergsted og generelt i Bjergstedparken, og innen jazz holdes det mange konserter på Spor 5, Arkivet og og Bacchus. Kom deg på konsert, og nyt musikken, sier Zulu.

Tekst: Maria Gilje Torheim