Konkurranser, venner for livet og praktisk læring

Studietiden kan være så mye mer enn bare teori og bøker. Ved UiS kan du for eksempel være med å bygge racerbil, drone, autonom borerigg, ROV eller marsrover.

Morten Stien, HR-sjef i ION Racing Morten Stien, HR-sjef i ION Racing ser fram til avduking av årets bil og til å være med i konkurransen på Silverstone i England til sommeren. Her viser han fram fjorårets bil, Fenrir. Den går fra 0-100 km/t på 3 sekunder.

Under Åpen dag, 6. mars, fortalte representanter fra ION Racing, Drillbotics, Droneprosjekt, UiS Subsea og Mars Institute Student Chapter om sine erfaringer fra prosjektarbeid.

– I vårt prosjekt designer og bygger vi en racerbil, forklarer Morten Stien, HR-sjef for ION Racing.

Hvert år skal en ny bil bygges. Totalt er det mer enn femti medlemmer som er engasjert i prosjektet.

– Her er mange ulike fag representert. Vi har behov for ingeniører, markedsførere, økonomer og mange flere for å komme i mål, sa Stien.

Selv studerer han master i industriell økonomi.

Den ultimate testen er på legendariske Silverstone i England. Der konkurrerer de i verdens største konkurranse for studenter innenfor ingeniørfag. Totalt 650 universiteter fra hele verden kjemper om å bygge den beste bilen. Årets bil vil bli avduket 24. mai.

Stien mener det er mange grunner for å engasjere seg i prosjekter i studietiden:

– For det første er det utrolig kjekt. For det andre gir det utrolig god læring, du lærer enormt mye av å engasjere deg. Det kan være travelt til tider, men da lærer du også å disponere tiden din godt, sier han.

Ingen fasit

Stien syns det er bra å være med på en slik utfordring, hvor han får testet seg i andre settinger enn vanlig studiehverdag.

– Det finnes ingen fasit når du jobber med studentprosjekter som dette. Du må jobbe deg framover, og kan ikke bare sjekke bakerst i læreboka for å se om du har gjort det rett.

Han mener at selve prosessen er det mest lærerike med prosjektet. Å sette mål, gå gjennom det praktiske, evaluere og teste. Og til slutt å videreføre erfaringen til de neste som skal ta over.

Hva får du igjen for det?

­ – Så langt har jeg bygget veldig godt nettverk. Jeg vil spesielt nevne kommunikasjon og teamarbeid som viktige erfaringer, som kan overføres direkte til næringslivet. Du lærer mye av å jobbe så tett i et prosjekt med femti personer, sier han.

– For meg var det helt naturlig å bli med i ION Racing. Det er et spennende prosjekt, og jeg har vært interessert i bil siden jeg var liten.

Han påpeker at interesse for bil absolutt ikke er et krav for å være med i prosjektet.

– Det eneste kravet vi har er at du må være lærevillig. Vi stiller ingen krav til forkunnskaper eller fagretning, så lenge du står på og har et åpent sinn, sier han.

Del av grad eller frivillig arbeid

ION Racing er bare ett av mange spennende prosjekter det er mulig å ta del i ved UiS. Mens noen er forankret i studentorganisasjoner, går andre som en del av studieløpet. Under Åpen dag, 6. mars, ble flere prosjekter presentert:

Droneprosjektet er opprinnelig basert på en bacheloroppgave fra 2015, hvor en student designet et batteridrevet kvadkopter. Prosjektet vokste deretter videre og består nå av flere bachelorstudenter, som sammen har bygget en hydrogendrevet drone

Studentene i UiS Drillbotics bygger en autonom, selvstyrt, borerigg, som de deltar med i internasjonale konkurranser. Riggen studentene bygger er en forminsket versjon av en ekte borerigg, og i fjor kunne de reise hjem med tredjeplass fra konkurransen de deler navn med: Drillbotics. Les nyhetssak om fjorårets konkurranse her.

UiS Subsea består av et tverrfaglig lag med studenter som jobber med å utvikle undervannsteknologi. Et av prosjektene deres er å utvikle en ROV, et undervannsfartøy, som de deltar med i internasjonale konkurranser. Da får de et oppdrag som skal utføres, slik som å heve et sunket skip, og må finne en måte å løse dette på.

Studentorganisasjonen Mars Institute Student Chapter har satt seg som overordnet mål å fremme realfagstudier. I tillegg bygger de en marsrover. Målet er at den skal være selvstyrt, og studentene deltar i konkurranser hvor roveren testes i ”ekte” mars-miljø. Organisasjonen har også som kjerneoppgave å legge til rette for at studenter ved UiS kan få et internship ved NASA Ames Research Center i San Francisco hver sommer.

Felles for alle presentasjonene er at studentene sier de lærer mye, de bygger verdifulle nettverk og de skaper minner for livet.

Tekst og foto: Mari Løvås