Klart for forskningsfestival

Hvordan står det til med feminismen i 2017? Og hva mener egentlig UiS om det grønne skiftet? Forskningsdagene skal både gi svar, og få deg til å stille nye spørsmål.

Bilde av Odd Einar Olsen som holder forsker standup på Kåkå. Odd Einar Olsen på Forsker standup.

20. september braker det løs for Norges største forskningsfestival. I Stavanger er det  17 ulike arrangementer fordelt på 12 dager.

På Universitetet i Stavanger åpnes festivalen formelt av prorektor Dag Husebø, på universitetsbiblioteket 20. september. Etter åpningen blir det en debatt om UiS sin rolle i det grønne skiftet.

Universitetet i Stavanger leverer ingeniører til oljeindustrien og bidrar med forskning på økt og forbedret oljeutvinning. Stadig flere fagmiljø og studenter satser på miljøvennlig energi. Fire fagpersoner fra UiS gir oss en pekepinn på hvor UiS står i det grønne skiftet. Paneldeltakerne er Merete Vadla Madland, direktør for Nasjonalt senter for økt oljeutvinning, Siri Kalvig, leder for Forskningsnettverket for miljøvennlig energi, Oluf Langhelle, professor og fagansvarlig for Master i energi, miljø og samfunn og Øystein Lund Bø, dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet. Debatten ledes av Harald Birkevold fra Stavanger Aftenblad.

Arrangementet er et samarbeid med Kapittelfestivalen. Det samme er et foredrag med forfatter og journalist Marta Breen. Hun viser eksempler på hvordan medier og populærkultur ofte framstiller kvinner og menn på stereotypt vis. Introduksjon ved Brita Strand Ragnes, førstelektor ved Universitetet i Stavanger

Standup-forskning

For tredje år på rad arrangerer også Forskningsdagene en kveld hvor bacheloroppgaven er sentral. 29. september samler vi et knippe bahelorstudenter fra de ulike studiestedene i Stavanger, og gir de en scene, en mikrofon og ti minutter. Uten power-point, men gjerne med rekvisitter, skal de underholde og opplyse medstudenter og kommende studenter med sin forskning. I tillegg blir det gratis pizza og brus til alle som kommer. Bachelorkandidaten er en del av Reseachers Night, en forskernatt som arrangeres over hele Europa denne kvelden.

Og det er ikke bare bachelorstudentene som skal på scenen under Forskningsdagene. Også mer etablerte forskere får en scene, en mikrofon og ett kvarter på Kåkå kverulantkatedralen under Forsker standup. løpet av to kvelder, 26. og 27. september, kan du få med deg forskning på en ny og underholdende måte. Prøv forskernes egen stand up, og kanskje du sitter igjen med nye perspektiver på forskning, og en forståelse for hva det egentlig handler om?

Oljeselskap

Og Norsk Oljemuseum i Stavanger sentrum åpner dørene på kveldstid torsdag 21. september, og inviterer til Oljeselskap. Her gir de en smakebit av hva oljevirksomheten har betydd for Stavanger og for Norge. I tillegg skal bandent Liquid Mojo spille live, og Bølgen og Moi åpner bar inne på museet.

UiS-professor Klaus Mohn skal snakke om Oljefondet – og norske verdier, geolog Bjørn Kåre Bryn skal gi oss innblikk i hva det er med hydrokarboner som gjør dem så verdifulle, forsker Trude Meland setter verdien av naturressursene opp mot verdien av vår alles arbeidskraft – og da er det ikke oljen og gassen som er mest verdt. Det blir underholdende klima-quiz og bar.
Kvelden byr på en unik anledning til å se Oljemuseet, på en ny måte eller for første gang, med spennende innhold og påfyll som gir deg grunnlag for å mene mer om framtiden for Norges største næring.

I tillegg blir det blant annet forskertorg i Stavanger sentrum, matløype på Ullandhaug, gratis inngang på museene i regionen 1. oktober, ullfestival på Arkeologisk museum og en egen kveld viet til kreftforskning.

Mer om programmet for Forskningsdagene i Stavangerregionen.

Logo - forskningsdagene