Jobben i boks før fullført master

Bedrifter står i kø for å ansette nyutdannede datastudenter. Arbeidsgivere som vil presentere seg for studentene nå, får beskjed om at de aller fleste allerede har fått jobb.

Tre glade studenter som snakker sammen. Simen Walmestad Tofteberg, Mari Håland og Hans Ludvig Kleivdal fulgte interessen da de valgte utdanning innen data. Mens de fortsatt er studenter er jobben sikret.

Da Simen Walmestad Tofteberg, Mari Håland og Hans Ludvig Kleivdal startet sine datastudier fikk de høre at dataingeniører ville bli overflødige på grunn av outsourcing til India.

Fulgte interessen

De fulgte likevel interessen og satset på master i henholdsvis Computer Science og Automatisering og signalbehandling. Fem år senere er de dystre spådommene gjort til skamme, og bedrifter som tidligere så etter arbeidskraft i regioner og land med langt lavere lønninger enn Norge, ser nå viktigheten av å beholde kompetanse lokalt.

I et samfunn med stadig mer digitalisering, big data og smartby med IoT, blockchain, skytjenester og kognitiv teknologi merker studentene trøkket.

Før siste eksamen er levert, er jobben i boks for Simen, Mari og Hans Ludvig. Det samme gjelder for de fleste av klassekameratene.
– Spesielt Computer science er vanvittig etterspurt på arbeidsmarkedet. Jeg kommer ikke på noen som har søkt jobb og ikke fått, sier Simen Walmestad Tofteberg.

Selv har han fått jobb i Acando, mens Kleivdal begynner i Capgemini og Håland skal kombinere siste året på masteren med jobb i Bouvet.

Må si nei bedriftspresentasjon

Alle tre er engasjert i ISI (interesseorganisasjonen for sivilingeniørerstudentene i informasjonsteknologi), som blant annet driver med jobbformidling og arbeidslivskontakt.
– Bedrifter ringer stadig. Til bedrifter som har lyst å holde bedriftspresentasjon nå må vi si nei, fordi det ikke er studenter igjen, sier Kleivdal.

Ifølge studentene er det konsulentfirma, oppstartsbedrifter og rene software-bedrifter som oftest tar kontakt i jakten på kloke hoder. Selv om det ikke er flere studenter å holde bedriftspresentasjoner for, er ISI opptatt av å holde kontakten ved å dele annonser og foreslå at de heller kan komme til høsten og presentere seg for nye studenter.

Les mer om:

Tekst: Karoline Reilstad og Klaus Lie Liland