Gode råd til studenter på semesteråpningen

Vær sultne på kunnskap, men husk at den henger sammen med verden der ute, var rådet til studentene fra hovedtaler Iselin Nybø under semesteråpningen ved Universitetet i Stavanger.

• Iselin Nybø
    – Finn ekstra energi og motivasjon til lesesalen utenfor dens fire vegger, oppfordret hovedtaler Iselin Nybø.
  • StOr-leder Magne Bartlett
    StOr-leder Magne Bartlett oppfordret alle til å ta godt imot medstudenter, slik at starten på studenttilværelsen blir best mulig.
  • Hiphop-gruppa Kriminell Kunst
    Hiphop-gruppa Kriminell Kunst fikk gang på salen.
  • Rektor Marit Boyesen
    – Jeg håper dere vil finne dere vel til rette faglig sett, og at dere vil trives i studentmiljøet her i Stavanger, sa rektor Marit Boyesen.
  • Idolvinner Marius Samuelsen
    Idolvinner Marius Samuelsen spilte i gang semesteret med egenkomponerte låter.
  • Ordfører Christine Sagen Helgø
    Ordfører Christine Sagen Helgø oppfordret studentene til å bruke byen.
  • Rapperen Izabell
    Norges beste kvinnelige rapper Izabell underholdt under semesteråpningen.

– Ikke la utdannelsen komme i veien for dannelsen deres. Ikke la gode karakterer gå på bekostning av å bygge karakter. Klarer dere å balansere disse to, vil dere ikke bare få en god studietid, men en ekstremt god start på resten av livet, sa stortingsrepresentant Iselin Nybø til en fullsatt Tjodhall.

Hun oppfordret studentene til å engasjere seg. Gripe sjanser. Skrive for studentavisa eller gå i demonstrasjonstog. Delta i studentidretten eller jobbe frivillig på Folken.

– Finn ekstra energi og motivasjon til lesesalen utenfor dens fire vegger.

Hun rådet studentene til å bruke nysgjerrigheten og futten de har nå, på å skape en meningsfull hverdag.

– Morgendagen er deres. Selv om jeg ikke savner nudlene og eksamensperiodene, så er jeg misunnelig, sa Nybø.

Kunnskap er svaret

Nybø fortalte at hun var beæret over å få tale på åpningsseremonien til universitetet. Helt siden hun kom inn på Stortinget, har universitetene hatt en egen oppmerksomhet i arbeidet hun gjør. Hun trakk fram UiS som den viktigste utdanningsinstitusjonen i fylket og en av de viktigste utdanningsinstitusjonene i landet. Nybø mener at utdanning er det viktigste vi som samfunn kan holde på med.

– Uansett hva spørsmålet er, så er svaret kunnskap. Enten det er klimakrisen, eldrebølgen, nedgangen i oljesektoren eller utfordringer rundt integrering av flyktninger så er svaret kunnskap, innovasjon og utvikling. Og UiS skal stå i front, sa Nybø.

Si hei!

Leder for Studentorganisasjonen StOr, Magne Bartlett, var opptatt av at det kan være en tøff overgang å forlate det som er kjent og flytte til en ny by for å studere.

– Det er derfor Fadderfestivalen er så utrolig viktig! Du treffer folk som er i samme situasjon som deg, for veldig mange er helt ferske på UiS og i Stavanger, sa han.

Selv om studenttilværelsen er en fantastisk periode i livet for de fleste, er dessverre ensomhet et utbredt problem. Bartlett oppfordret derfor alle studenter til å være åpne og imøtekommende overfor medstudenter, slik at alle får en best mulig start på studenttilværelsen.

På startstreken

Rektor Marit Boyesen ønsket i sin tale alle de 11.000 studentene velkommen. Hun hadde en særlig hilsen til de over 4000 nye studentene ved UiS.

– Jeg håper dere vil finne dere vel til rette faglig sett, og at dere vil trives i studentmiljøet her i Stavanger. Vi har mange dyktige forelesere som venter på å ta imot dere, og likedan erfarne studenter som gleder seg til å bli kjent med dere, sa hun.

Boyesen la vekt på at mange står på startstreken i en ny fase i livet, fra å være elev eller arbeidstaker, til å ha blitt studenter.

– Hvilke forventninger har dere til tilværelsen som ligger foran dere? Jeg håper det kribler i magen – litt fordi mye er ukjent – men mest fordi dere er nysgjerrige og gleder dere til å starte på studiene, sa hun.

Boyesen trakk fram de mange gode fagmiljøene ved UiS, og nevnte spesielt ett, nemlig fagmiljøet innen pasientsikkerhet. Professorene Karina Aase og Siri Wiig har gjennom målrettet forskningsinnsats stått sentralt i oppbyggingen av det som nå er Norges største fagmiljø innen pasientsikkerhet.

Velkommen til byen

Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø takket i sin tale de internasjonale studentene for at de har valgt å komme til UiS og Stavanger.

– Dere har kommet til rett sted! sa hun.

Ordføreren ønsker at studentene skal synes i bybildet. Hun oppfordret studentene til å bruke byen, bruke de mulighetene som finnes av festivaler, konserter og arrangementer.

– Skap dialog, både med forelesere og med andre studenter. Ikke vær redd for å spørre hvis det er noe dere ikke forstår, sa hun.

Priser og musikk

Professor i petroleumsøkonomi Klaus Mohn fikk tildelt Stavanger Forums formidlingspris for 2015. Prisen ble delt ut av direktør for Stavanger Forum Jan Hauge.

Studieverkstedet fikk tildelt Læringsmiljøprisen 2016. Prisen ble delt ut av prorektor Dag Husebø.

Den ferske Idol-vinneren Marius Samuelsen spilte i gang semesteret med egenkomponert låt. Hiphop-gruppa Kriminell Kunst, bestående av Tore Pang og Jenzki, fikk gang på salen. De fikk musikalsk hiphop-følge av Izabell, som er kåret til Norges beste kvinnelige rapper. Stavanger studentsangforening krydret dagen med sang.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen