Essay om stråling sendte Erik til NASA

Til sommeren går en liten drøm i oppfyllelse for datastudent Erik Sandal: Han får et to ukers opphold på NASA!

• /02. Nye student.uis.no/Aktuelt/Erik_Sandal_Mars-Institute_.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Erik Sandal får reise til NASA i regi av Mars Institute Student Chapter, UiS
  • /02. Nye student.uis.no/Aktuelt/Mars_institute_kåring_2017.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Erik Sandal (i midten) blir gratulert av MISC-leder Maria Råken og nestleder Beder Al Furati.

I dag ble han kåret til vinner av en romkonkurranse i regi av Mars institute student chapter (MISC) ved Universitetet i Stavanger. Hans essay om hvordan astronauter kan beskytte seg mot stråling ble belønnet med et to ukers skreddersydd besøk på NASA Ames Research Center i California, USA.

– Jeg er over gjennomsnittet rominteressert og håper på en karriere innenfor satellitteknologi. Det kan jo for eksempel være å styre rovere på Mars, sier datastudenten fra Flisa i Glåmdalen.

Åpen konkurranse

Hvert år får en dyktig og engasjert UiS-student dra til USA og lære om romfart på NASA, men i år ble det gjort på en ny måte.

– Tidligere valgte vi ut et av medlemmene i MISC, men i år valgte vi å utlyse en konkurranse om plassen. Vi ønsket å åpne muligheten for alle studentene ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, sier Maria Råken, leder av MISC på UiS.

Utfordringer på Mars

Studentene som meldte seg fikk i oppgave å skrive et essay om hvordan de vil løse en av de tre største utfordringene ved å sende mennesker til Mars:

• Produksjon av mat og vann
  • Beskyttelse mot kulde
  • Beskyttelse mot stråling

Vil bruke kraterne

Årets finalister var Daniel Førland Holmen, som studerer matematikk og fysikk, Vegard Valberg, som tar master i offshoreteknologi, og altså datastudenten Erik Sandal. Sistnevnte valgte oppgaven om stråling, som vil utgjøre livsfare for alle som forsøker å bosette seg på den røde planeten, samt utstyret de har med seg.

– Mitt forslag er å bruke ett av de store meteorkratrene på Mars. Astronautene kan bygge en kuppel over og grave tunneler inn i kraterveggene hvor folk kan bo. Fem meter med jord skal være nok til å isolere for strålingen, sier Sandal.

Rovere på UiS?

Studentorganisasjonen Mars Institute Student Chapter ved UiS ble startet i 2014. Leder Maria Råken og nestleder Beder Al Furati planlegger mange aktiviteter framover, blant annet å bygge en fjernstyrt rover hvert år – ikke ulikt det ION Racing og UiS Subsea gjør.

Tekst: Leiv Gunnar Lie
Artikkel publisert 24.01.17