Elise Ottesen-Jensens hus åpnet

Elise Ottesen-Jensens hus er navnet på det nye SV-bygget ved Universitetet i Stavanger (UiS). Offentliggjøringen av navnet skjedde under dagens åpning av praktbygget.

• Elise Ottesen-Jensens hus
    En av Skandinavias viktigste forkjempere for likestilling og opplysningsarbeid har gitt navn til det nye fakultetsbygget ved UiS.
  • Nøkkeloverlevering ved åpningen av Elise Ottesen-Jensens hus
    Administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg (t.v) overrekker den symbolske nøkkelen til universitetsdirektør John B. Møst.
  • Rektor navngir Elise Ottesen-Jensens hus
    -At et hus med Elise Ottesen-Jensens navn finnes på et universitet som i sin visjon vil «utfordre det velkjente og utforske det ukjente» er en viktig symbolhandling, sa rektor Marit Boyesen i sin tale.
  • Ansatte spiser kake ved åpning av Elise Ottesen-Jensens hus
    Anne-Lin Brobakke (f.v.), Celine Nygaard og Monica Lange feirer nytt bygg med kake i sola.

Med nøkkelseremoni, musikalske innslag, servering og omvisning ble bygget til Det samfunnsvitenskapelige fakultet offisielt åpnet i dag, 19.august. Da rektor Marit Boyesen avslørte navnet på bygget, slapp jubelen løs hos de som var tilstede.

Det har vært knyttet stor spenning til hva det nye bygget skulle hete. Mange navneforslag har vært vurdert av styret ved UiS, og valget falt på Elise Ottesen-Jensens hus.

-At et hus med Elise Ottesen-Jensens navn finnes på et universitet som i sin visjon vil «utfordre det velkjente og utforske det ukjente» er en viktig symbolhandling, sa rektor i sin tale.

Universitetsdirektør John B. Møst fikk overrakt nøklene til bygget av administrerende direktør i Statsbygg Harald V. Nikolaisen. Det er Statsbygg som eier bygningen.

Elise Ottesen-Jensen (1886-1973) var en av Skandinavias viktigste forkjempere for likestilling og for opplysningsarbeidet i seksual- og prevensjonsspørsmålet. Ottesen-Jensen var født i en prestefamilie på Høyland utenfor Sandnes. Hun er én av de mest betydningsfulle personene fra vår region de siste hundre år.

Kvinners rett til kontroll over og forståelse av sin egen kropp var sentralt i Ottesen-Jensens arbeid. Hun var en pionér i den radikale arbeiderbevegelsen, samtidig som hun var en aktiv kritiker av tidens seksualmoral og -lovgivning.

Elise Ottesen-Jensens gjerning er direkte relevant for forskning og undervisning ved SV-fakultetet: helse, journalistikk, kjønnsforskning, samfunnssikkerhet, sosialt arbeid, barnevern, statsvitenskap, sosiologi og økonomi.

Elise Ottesen-Jensens hus har et areal på 4800 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Første etasje rommer blant annet et auditorium med plass til 650 studenter. Auditoriet er det største som Statsbygg har bygget. Handelshøgskolen har flyttet inn andre etasje i Elise Ottesen-Jensens hus, mens Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag holder hus i tredje etasje.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen