Drømmer om å bli profesjonell danser

Takket være et kunstnerstipend fra UiS, fikk Ina Margrethe Borch (23) muligheten til å ta steget ut i verden for å realisere drømmen sin om å bli profesjonell danser. – Det er spennende, men også litt skummelt, sier hun.

Dansestudent Ina Margrethe drømmer om en karriere innen dans. Dansestudent Ina Margrethe drømmer om en karriere innen dans. Foto: privat.

Da 23-åringen fra Tromsø ble uteksaminert fra UiS i vår, fikk hun et kunstnerstipend for sin innsats og dedikasjon til dansekunsten. Nå bruker hun støtten på å realisere drømmen om å bli profesjonell danser.

Stor del av livet
Dansen har alltid vært en stor del av livet til Ina Margrethe. Hun er en av dem som har danset så å si hele livet. Etter å ha flørtet med både ballett og hip hop, var det moderne dans som skulle vise seg å bli hennes største lidenskap.

– Jeg begynte å danse ballett som 6-åring og holdt på med det hver uke i seks år før jeg ble lei og sluttet. Jeg hadde en oppholdsperiode på to år uten å ta danseklasser før jeg startet opp igjen. Dans har alltid vært en så stor del av livet mitt, at da jeg ikke gikk på timer, danset jeg likevel mye på fritiden og framførte egne koreografier for familie og venner, sier hun.

UiS naturlig valg
Hun ønsket å satse for fullt på dansen og søkte etterhvert om opptak på danselinjen ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø. Her tok hun dansetimer og lærte om ulike retninger innen dans fra ballett, jazz og moderne/samtidsdans til hiphop, breakdance og salsa. På kveldstid tok hun i tillegg dansetimer innen jazz, moderne dans, ballett og stepping i regi av Tromsø kulturskole.

Da hun var ferdig på videregående, søkte hun om opptak og kom inn på et fireårig bachelorstudium i utøvende dans med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU) ved Institutt for musikk og dans (IMD), Universitetet i Stavanger (UiS).

– Da jeg bestemte meg for å ta en profesjonell utdannelse som danser, ble det fort klart at UiS var det naturlige valget for meg. Danseutdanningen der er absolutt den bredeste og mest kvalifiserte i Norge, sier hun.

Hovedfokus på dans
Ina Margrethe har jobbet hardt og målrettet for å oppnå sine mål som danser, og har alltid hatt hovedfokus på dansen. I fjor høst fikk hun mulighet til å dra på utveksling gjennom studiene ved UiS, og hun valgte å dra til The College at Brockport, State University of New York.

– Dette var definitivt en stor mulighet for meg til å utvikle meg maksimalt som danser, og det var grunnen til at jeg valgte å dra. Og jeg angrer ikke på at jeg gjorde det, sier hun.

I vår ble hun uteksaminert som dansepedagog og utøvende danser, og vendte nesen mot Australia med et kunstnerstipend fra UiS i bagasjen. UiS deler hvert år ut et legat til en eller to avgangsstudenter som har utmerket seg og som oppfyller bestemte kriterier.

Motivert student
I år ble legatet på 25.000 delt på to og 23-åringen ble tildelt den ene halvparten. Borch har valgt å bruke kunstnerstipendet på å flytte til Sydney for å danse.

– Kunstnerstipendet er ment som en ressurs og en mulighet til å ta fatt på en karriere innen dans. Dette er et stipend som går til studenter som tar dansingen seriøst, er motiverte og som ønsker å satse innenfor dans i fremtiden, forklarer hun.

Å slå seg opp som danser i et nytt og ukjent land, har vist seg å være utfordrende, innrømmer hun. Hun har jobbet hardt, tatt klasser og gått på auditions. Nå har hun også fått lønn for strevet, med en fulltidsjobb som lærer i et dansekompani og en kveldsjobb med ballettundervisning i et privat dansestudio i tillegg.

God start
Hun har også blitt ansatt som danser av to kompanier. Hun skal arbeide for «Runway Fashionshow Productions», som er et kompani som setter opp store, koreograferte runwayshow med dansere og modeller.

– I tillegg skal jeg danse for «Showtime attractions», som er Sydnes ledende underholdningskompani for barn. Det har så langt vært en veldig god start for meg her, og jeg er innstilt på å sikte enda høyere på de neste auditionene jeg drar på mens jeg er her, forklarer hun.

Og selv om hun får foreløpig får hun leve ut drømmen i Australia, har hun allerede neste plan for framtiden lagt. Hun skal dra til New York i en kort periode og dra på så mange auditions så mulig. Så ønsker hun å dra tilbake til Europa, hvor moderne dans er godt etablert.

Les intervju med Ina Margrethe i Itromsø.

Tekst: Maria Gilje Torheim