Designer utdanning for restaurantbransjen

Hotell- og restaurantbransjen har lenge ønsket en utdanning i Oslo for sine mellomledere. Utdanningen finnes – ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger. Løsningen ble å opprette årstudiet Restaurantledelse ved Campus Oslo, finansiert av næringen selv.

Kokk klargjør tallerken for servering Hotell- og restaurantbransjen har fått en etterlengtet utdanning for sine mellomledere i Oslo, driftet av Norsk hotellhøgskole ved UiS. (Illustrasjonsfoto: iStock)

«Studiet ble startet på grunn av stor etterspørsel av ledere i Restaurantnæringen. Ofte blir de beste servitørene og kokkene pekt ut som framtidens ledere i restaurantnæringen og løftet opp til lederstillinger basert på sin dyktighet som fagfolk. Resultatet er helt nye arbeidsoppgaver som ledere og et svært tynt kompetansegrunnlag for å ta på seg disse nye oppgavene,» sier instituttleder Truls Engstrøm ved Norsk hotellhøgskole ved UiS.

Studier kombinert med jobb

Restaurantstudiet på Campus Oslo tilrettelegger studietilbudet for dem som arbeider full tid, men studentene skal gjennom et tøft og arbeidskrevende år. Studiet er samlingsbasert, gir 60 studiepoeng og kvalifiserer til videre utdanning med bachelor og hovedfag. 21 studenter er tatt opp dette første studieåret. Campus Oslo holder til i egne lokaler i Universitetsgaten.

Årsstudiet i Restaurantledelse på Campus Oslo finansieres som en prøveordning av næringen selv, Frydenlund Bryggeris Legat og NHO Reise. At reiselivet selv finansierer første året av studiet understreker behovet i næringen for å dekke det store gapet mellom grunnutdannelsen i hotell- og restaurantfagene, og topputdannelsen ved Universitetet i Stavanger.

Norsk hotellhøgskole ved UiS

Norsk hotellhøgskole er verdens nest eldste utdanningsinstitusjon innenfor sitt felt. Vertskap og reiseliv har vært i fokus siden 1912. Siden 1980-tallet har skolen tilbudt høyere lederutdanning for hotellnæringen.

Mange markante personligheter har utdanning fra NHS. Mesterkokk Eyvind Hellstrøm, helse- og omsorgsminister Bent Høie, administrerende direktør Svein Arild Mevold i Scandic Norge og Torgeir Silseth, som har samme jobb i Choice Nordic, er bare noen få av dem.

Norsk hotellhøgskole har i dag et av Europas største forskningsmiljø på sitt fagområde. Hvert år kommer rundt 150 nye bachelor- og 40 nye masterstudenter til NHS for å studere hotell- eller reiselivsfag i tillegg til ph.d.-studenter.

Norsk hotellhøgskole kan dessuten skilte med egen vingård på campus.

Tekst: Benedicte Pentz