Brakt sammen over bikuben

Studentene på grunnskolelærerutdanningen 1.-7. trinn ved UiS deltok denne uken på en sosial utflukt for å bli bedre kjent med hverandre. – Vi ønsker at de skal oppleve trygghet og ta del i et fellesskap, forteller pedagogikklærer Marit Sølvi Åbotnes.

Knut G. Austad fra Jærmuseet forklarer studentene hvordan en bikube fungerer.
    Studentene fikk også smake på honningen, mens Austad forklarte hvordan den blir laget.
    Austad fra Jærmuseet viser hvor en dronning vanligvis befinner seg.
    For å kunne studere bikuben på kloss hold, trengs beskyttelse. Masse beskyttelse.
    I en bikube er det opp til 50-60 000 bier om sommeren.
    Studentene tok bilder av bikuben til den digitale historiefortellingen de skal lage.
    Omtrent slik føles det å være omsvermet – av bier.

Førstelektor Marit Sølvi Åbotnes underviser i pedagogikk på grunnskolelærerutdanningen (GLU) 1.-7. trinn ved Universitetet i Stavanger (UiS). Det er hun som har tatt initiativ til, og som er med å arrangere, de sosiale utfluktene som studentene får reise på sammen med flere av faglærerne sine. Hun mener det er viktig at de får muligheten til å delta på aktiviteter og utflukter i regi av UiS, for å bli bedre kjent med hverandre.

Trygghet og fellesskap
Åbotnes forteller at utflukter og en spørreundersøkelse var noen av tiltakene som ble gjort for å hindre frafall på grunnskolelærerutdanningen. Hvert år gir hun de nye studentene i første klasse på GLU 1.-7. en spørreundersøkelse, som de blir oppfordret til å svare på. Dette er for å forsikre seg om at de trives og for å få frem hvilke erfaringer de har, ifølge Åbotnes.

– Mange av studentene er unge, de har ofte helt forskjellig bakgrunn og det er i tillegg en del som ikke er fra området. Vi ønsker at de skal oppleve trygghet og ta del i et fellesskap. Med undersøkelsen håper vi at vi kan plukke opp de som eventuelt ikke trives, og vi håper at de kan komme inn i et felleskap og få felles erfaringer og en felles referansebakgrunn ved å bli med på disse sosiale utfluktene, sier hun.

Ekskursjonen gir grunnlag inn mot skolefagene i grunnskolen, derfor er det også andre faglærere med på de sosiale utfluktene – blant annet fra matematikk og pedagogikk.

Bringer studentene sammen
Åbotnes sier at utfluktene har en tendens til å bringe studentene sammen. På utfluktene må de samarbeide med hverandre og de må snakke sammen. På den måten knytter de også sterke bånd. Denne uken tok hun studentene med på utflukt til Jærmuseets Vitengarden for å lære mer om livet i en bikube. De studentene som denne uken var med på utflukt, var også med på tur i fjor – da til Lima-vatnet. På denne utflukten lærte studentene å renske, filetere, steike og røyke fisk. Alle utfluktene er opplegg som studentene også kan gjøre med skoleelever når de er ferdige, forteller Åbotnes.

– På disse utfluktene får de undervisning som en 5. klasse ville fått, og de får se ulike muligheter for undervisning. De lærer å bli kjent med regionen og omgivelsene i tillegg til at det er sosialt og kjekt, sier hun.

Besøker millioner av blomster
Under årets utflukt til Jærmuseet var det bier som stod på agendaen. Knut G. Austad fra Jærmuseet fortalte studentene og lærerne om livet i en bikube. Inne i en bikube lever det opptil 50-60 000 bier om sommeren, forklarte han.

– Alle biene har sin spesielle oppgave i dette fascinerende samfunnet. Ved kubeinngangen passer vaktbiene på at ingen uvedkommende kommer inn. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, mens dronene tar seg av befruktningen av de unge dronningene. Arbeidsbiene jobber med renhold, fôring av yngel, voksproduksjon, vakthold og innsamling av honning og pollen. Visste dere forresten at biene må besøke mange millioner blomster for å produsere 1 kilo honning?, spurte han.

Studerte en bikube
Studentene fikk lære mye om livet i en bikube og de fikk også mulighet til å studere en bikube på kloss hold. Men først måtte de selvsagt ta på seg en beskyttelsesdrakt, støvler og hansker, for å unngå stikk. Ifølge Åbotnes er det selve aktivitetene, som å studere en bikube, som bringer studentene sammen.

– Det skjer som oftest når de opplever noe sammen og de må samarbeide for å utføre en oppgave, sier hun.

Studentene fikk på forhånd i oppgave å ta bilder fra utflukten og skal sette dette sammen til en digital historiefortelling. Dette skal de gjøre ved hjelp av lærer Tord F. Paulsen ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim