Årets vinlansering ved NHS

Onsdag ble årets Vitis Ullandi-vin presentert i Blått auditorium ved Norsk hotellhøgskole. Til stede var blant andre 80-årsjubilanten Kjell Pahr-Iversen, som står bak etiketten til vinen.

I likhet med Beaujoliais Nouveaux har NHS/Norsk kokebokmuseum valgt å legge sin lansering av årets vin til november. Helge Jørgensen hadde innkalt til lansering i Blått auditorium ved NHS, og han hadde fått hjelp av et knippe studenter med å forberede seansen. Siste onsdag i november var dagen.

Presentasjonen startet med en gjennomgang av vinens gang fra drue til flaske, og Helge Jørgensen ga oss tips til å anslå vinens kvalitet og karakter. Øyvind Sirevaag forklarte så litt om vinens vekstsoner og viste gjennom bruk i stedsnavn den store popularitet guden Ull må ha hatt i gamle dager. Kjell Pahr-Iversen, som har laget 20 utkast til motiver som skal brukes på etikettene, ga oss et innsyn i prosessen bak disse små kunstverkene. Skarpe og klare streker i harmoni med vannfarge er en utfordring for å få et tydelig resultat når produktet skal overføres til etiketter. Også andre store kunstnere, som Matisse og Picasso, følte i sin tid at livet som kunstnere ikke var fullendt før de hadde laget motiv til en vinetikett. Den tanken har, som vi ser, også Kjell Pahr-Iversen tatt opp.

Presentasjonen ble avsluttet med vinsmaking av rødvins- og rosévinsvariantene som foreligger i år.

Helt til slutt fikk 80-årsjubilanten Kjell Pahr-Iversen presanger fra Norsk kokebokmuseum med takk for den sjenerøsitet han alltid har vist oss.

Dersom du har spørsmål i anledning årets vin og kunstplakatene som ble vist under lanseringen, kan du sende en e-post til oyvind.sirevaag@uis.no.
Kunstplakatene (70x50) er trykt opp i et antall av 200, og sammen med dem følger nummererte ekthetsbevis.

Årets vinetikett - 2017, med illustrasjon av Kjell Pahr-Iversen