And here we have: Stavanger!

Midt i et mer intenst regnvær enn Stavanger normalt kan diske opp med, fikk tre tilfeldig utvalgte nye studenter en guidet gjennomgang av sentrumshalvøya, fra Skagen til Østervåg.

Studenter med paraplyer i trangt smau StOr-leder Magne Bartlett viste blant annet det som skal være byens trangeste smau til Anna Matzow, Vetle Oskar Stenstrøm og Hanna Skjetne Berg. (Foto: Asbjørm Jensen)

I tillegg til usannsynlige mengder med regn sørget vinden for å skråstille nedbøren.

Det var likevel ingenting å si på humøret til de nye studentene Anna Matzow, Vetle Oskar Stenstrøm og Hanna Skjetne Berg der de trippet rundt på den våte brosteinen, anført av leder for studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), Magne Bartlett.

Kjerringholmen og Norsk Oljemuseum

Første stopp var Kjerringholmen og Norsk Oljemuseum der Siri Wiig ønsket studentene velkommen til byen.

– Nå er dere kommet til oljebyen Stavanger og her på museet kan dere se det som har gjort Stavanger til det byen er i dag, sa hun og overrakte de tre hvert sitt årskort til museet og forsikret dem om at de var hjertelig velkomne tilbake når som helst.

Østervåg

Ferden gikk videre gjennom Østervåg.

Her er det mange butikker. På venstre hånd nå har vi for eksempel Hustvedt. Der kan dere både få kjøpt kjøkkenutstyr og leketøy, annonserte tidligere StOr-leder, og for anledningen assisterende veiviser, Anine Klepp.

Etter å ha fått avklart hvor de kan skaffe seg disse livsnødvendighetene, gikk ferden videre opp Søregata til lokalene til foreningen Stavanger sentrum AS der de fikk en orientering om tilbudene i Stavanger sentrum av tidligere nestleder i StOr, Patrick Langeland.

Deretter ble det en stirrestopp utenfor stilettskoene i sjokolade i utstillingsvinduet til Chili Chocolate.

At det går an!!! var de litt vantro kommentarene.

Arneageren

Arneageren, som skal ha vært eid av en biskop som het Arne i middelalderen og derfor fortsatt heter Arnes åker (ager), var neste stopp.

– Dette er et typisk samlingspunkt i byen. Her er det ofte gratiskonserter og er det valg på gang vil det her være tett med valgboder. Bak her finner dere Sølvberget med bibliotek og kino, opplyste Magne Bartlett.

Fra Sølvberget snodde ferden seg videre gjennom det som skal være byens trangeste smau – passasjen mellom Brødrene Pedersen og Breitorget.  Smauet er så trangt at du nesten kan sette hendene i begge sidene av smauet samtidig.

Dermed fikk studentene virkelig kjenne på den trangeste av de mange trange gatene fra middelalderen i byen. Et kjennetegn med gatene er ifølge Stavanger kommunes stedsanalyse  et veldig harmonisk forhold mellom gatebredder og fasadehøyder og at de ga ly for vær og vind. Noe som var praktisk under værforholdene som rådde under omvisningen.

Breitorget

Breitorget, et helt lite kvartal med småhus, overbygd med glasstak begeistret studentene.

– Så fint! Utbrøt Hanna Skjetne Berg.

Fargegaten

Omvisningen endte opp i den såkalte Fargegaten, Øvre Holmegate. Denne gaten var til tross for at den ligger midt i sentrum en ganske død gate helt til en av de næringsdrivende i gaten, frisøren Tom Kjørsvik, kom på at en ansiktsløftning kanskje kunne hjelpe.

Atskillige malingsspann senere er Øvre Holmegate blitt en av Stavangers største attraksjoner og figurerer i fotoalbum over hele verden.

Tekst: Elin Nyberg