Twinings avec på Norsk hotellhøgskole

Hvert år får Norsk hotellhøgskole besøk av teprodusenten Twinings for at studenter på hotell- og restaurantlinjene skal få innsyn i teens verden og drikkens hemmeligheter. I år fikk man dessuten også tips om nye bruksområder for te.

For 11. gang tok NHS imot tekongen Stephen Twining (den 10. i rekken) til et halvannentimes møte med studenter og ansatte i restauranten i opplevelsessenteret i Ellen og Axel Lunds hus. Han ga en historisk gjennomgang av teens fortreffelighet fra dens vugge i kinesiske Yunnan, via Boston Tea Party til indiske Daarjeeling, og han demonstrerte teknikker for brygging og drikking av te både privat og i offentlig sammenheng.

Te er en relativt ung drikk i Europa, og den ble først kjent for folk flest under Charles IIs styre idet hans portugisiske dronning, Catherine eller Catarina av Braganza, gjorde det i 1662 til en daglig rutine å drikke ‘a cup of tea’. Den så velkjente ‘afternoon tea’ ble ikke alminnelig før rundt 1840 da Anna Maria Stanhope, Duchess of Bedford, brakte skikken inn i det engelske hoffet.

Twining gikk nøye gjennom prosessen med å smaksette teen med aroma fra velduftende blomster: Man anvender «fårikål-metoden» med å legge ett lag te underst på gulvet, deretter ett lag med f. eks. lavendel og slik vekslet man 3-4 ganger. Slik lå plantedelene natten over, for blomstene avga sine dufter nattestider, og så skilte man blomsten fra teen som klinten fra hveten neste morgen.

Sære tevaner og klassiske feil
Folk flest har sære vaner når denne Østens drikk skal fortæres. Mange legger teposen i en kopp, heller i varmt vann og begynner å løfte og senke posen i vannet. Men Mr. Twining mente at slike løfteøvelser burde en heller vente med til en kom på treningssenteret; teen skal bare ligge og kose seg 3 minutter i vannet – så er den klar til å drikkes.

En annen ting han tok tak i, var den særbritiske vanen med å ha melk i teen. Dette var helt feil, for aromaen blir dempet og teen mister derved sitt særpreg. Grunnen til denne utingen var todelt: For det første var det minner fra mors ønske om at barnet ikke skulle drikke for sterke drikker og dermed «utvannet» teen med melk. Dette ble etter hvert en vane som man trakk med seg resten av livet. For det andre skyldtes det opprinnelig koppen som teen skulle drikkes av. I Kina hadde man en allerede fordums en avansert porselensproduksjon der man laget kopper som tålte at den varme teen ble helt i direkte. I England var man ikke så avanserte, for der sprakk koppene. Men hvis man slo kald melk i bunnen av koppen før en tilførte teen, ble væsken ikke så varm, og koppen tålte behandlingen.

Under presentasjonen ble også tefirmaets samfunnsansvar understreket, og Twining la vekt på viktigheten av å ta hensyn til lokalmiljø og forholdene på arbeidsplassene når man vurderte sin egen virksomhet.

Thé avec
Den mest oppsiktsvekkende nyheten under besøket var imidlertid Twinings popularisering og utviding av teens bruksområde: Han utfordret den tradisjonelle café avec med sin egen thé avec. Ved å kombinere Lady Grey-te med fin cognac viste han at disse to smakene og luktene harmonerte meget godt. Det samme gjaldt forsøket med te og armagnac og te og calvados, noe som høstet jubel blant de frammøtte.

Helge Jørgensen, som har fått i stand kontakten med Twining, takket for presentasjonen og lovet ham en flaske av universitetsvinen Vitis Ullandi som belønning til neste år.

Tekst: Øyvind Sirevaag
Foto: Margrete Vistnes

Mr. Twining anbefalte en ny  og overraskende variant - nemlig Thé avec. Bilde av et glass og en tekopp.

Mr. Twining anbefalte en ny og overraskende variant - nemlig Thé avec. Bilde av et glass og en tekopp.