Kambodsja-opphold som bærer frukter

I 3 år har NHS/Globalstudies drevet undervisning i Kambodsja, og nå i vår har den første studenten fra dette halvårskurset i reiselivsledelse fullført sin bachelorutdanning. Marte Borge Lied heter hun, og erfaringene hennes fra Det fjerne østen er udelt positive.

15. mai leverte hun bacheloroppgaven sin ved Norsk hotellhøgskole, og hun er dermed den første som har tatt bachelorgraden ved skolen med studiet i reiselivsledelse fra Kabodsja i bagasjen. Det er et halvt år med opplevelser og følelsen av å ta pulsen på reiselivsbransjen. Særlig innen økoturisme - eller ansvarlig turisme. Marte Borge Lied deltok på det første kullet av studenter som reiste til Kambodsja og fikk innføring i Service, Serviceledelse og Ansvarlig turisme av henholdsvis Mona Lilleheim, Olga Gjerald og Åsa Grahn.

Stedet for undervisningen var Siem Reap, nær det kjente tempelkomplekset Angkor Wat, og hvor ellers i verden er det mer illustrerende å lese om ansvarlig turisme enn her, hvor turistene står i fare for å slite ned disse verdifulle kulturminnene. Oppholdet i Kambodsja var første steg på veien mot bachelorgraden for Marte. Våren 2012 reiste hun til Stavanger og fortsatte reiselivsstudiene på 2. semester ved Norsk hotellhøgskole, men hun var for alvor bitt av reisebasillen og benyttet anledningen til å studere utenlands også i det 5. semesteret - denne gangen på Hawaii. Bacheloroppgaven hennes dreier seg om barnehjemsturisme, et fenomen som er vanlig i den østlige delen av Asia. Hun drøfter fordeler og ulemper ved at organiserte grupper reiser rundt på landsbygden og verver unge barn til skolene sine, der de får fri kost og losji og en sjanse til å komme seg fram i verden.

Til høsten skal Marte begynne sine mastergradsstudier - sannsynligvis innen opplevelsesturisme - dessverre ikke på Norsk hotellhøgskole, men i Chicago, der man har et anerkjent miljø innen reiselivsstudier.

Men Marte understreker at det var oppholdet i Kambodsja som vekket henne og lot henne få oppleve turismens oppgaver og forpliktelser på nært hold. Og med en slik ballast får man et mer konkret og innsiktsfullt utgangspunkt når pensumbøkene skal leses. Hvis Norsk hotellhøgskole klarer å formidle budskapet om ansvarlig turisme like overbevisende også i fremtiden, bør tilbudet om et semester i Kambodsja benyttes av så mange som mulig.

Tekst: Øyvind Sirevaag

Bilde av Marte Borge Lied som har tatt et halvårskurs i Kambodsja som del av sin bachelor i reiselivsledelse ved UiS