Her er den ferdige UiS-vinen

På Norsk hotellhøgskole, UiS får studenter være med på å lage en helt spesiell vin. Nå er de første flaskene med Vitis Ullandi klare.

Christopher Andersen og Mo Ali med hvert sitt glass med vin – Det er stort at vi går på det universitetet hvor denne vinen er laget, sier Mo Ali (t.h.), som studerer hotelledelse ved UiS. Her sammen med Christopher Andersen.

Da Christopher Andersen kom flyttende fra Flekkefjord for å studere ved UiS, ble han overrasket.

– Jeg hadde ikke trodd at det ble produsert vin her. Jeg forbinder vinproduksjon med et litt annet klima. Det er spennende at det faktisk er mulig, sier Andersen, som studerer reiselivsledelse

Vinen er en halvtørr, kraftig rødvin som passer til kjøttretter. Den er økologisk.

– Noe eget og lokalt
– Vi prøver ikke å etterligne franske, italienske eller amerikanske viner. Vinen ønsker vi at skal være noe eget og lokalt. Vi vil at du skal kunne smake hvor den kommer fra, sier dosent Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole, UiS.

Han er primus motor bak UiS’ egenproduserte vin. UiS er Norges eneste universitet med egen vin.

I anledning at universitetet fylte 10 år 29. oktober var studenter og ansatte ved UiS samlet for å prøvesmake og høre om vinen. Arrangementet utgjorde også premieren til Norsk hotellhøgskoles kjøkkenteater, hvor det vil bli forestillinger om matkultur og matlaging.

– Vinen er overraskende god. Den har en søtlig smak, sier Bjørn Asheim, professor ved Handelshøgskolen ved UiS, etter et par slurker.

Studenter får god kunnskap om vin
Vinen som nå er ferdig vil til sammen utgjøre 50 flasker. På Hotellhøgskolen, UiS har studentene vært med på produksjonen av vinen.

I femte semester lærer de om prosessen bak vinproduksjon. Studentene har vært med på beskjæring og stell av vinrankene som står på Ullandhaug økologiske gård, luking, høsting av druer og framstilling av vinen.

– Vin er en viktig del av utdanningene i både hotell-, og reiselivsledelse. Dessuten dreier yrkene seg om å skape gode opplevelser for gjester, og det er historiefortelling en del av. Når studentene kommer ut i yrkeslivet, kan de fortelle om den gangen de var med på å lage vin på Ullandhaug, sier Jørgensen.

Interesse for lokalprodusert vin
På sikt ønsker Jørgensen at vinen skal bli å få kjøpt på Vinmonopolet. Lokalprodusert vin vekker interesse hos restauranteiere. Restaurantene i Stavanger har sagt at de er interesserte i å kjøpe 5000 flasker av den kortreise vinen.

– Jeg jobber først og fremst med undervisning og har lite tid til vinen. Håpet mitt er derfor at noen i regionen vil videreføre produksjonen av Vitis Ullandi og lage arbeidsplasser, sier Jørgensen.

Vinen inneholder druesortene Rondo, Solaris, Hasansky sladki og Cabernet cortis.

Sammen med andre forskere skal Jørgensen forske på vinproduksjon i Norge.

– Vi vil forske fram metoder for å lage vin her. For eksempel er vi interesserte i hvordan vi kan utvikle druesorter som egner seg for klimaet her, sier han.

Her kan du se opptak av markeringen av UiS-vinen.

Helge Jørgensen og studenter som demonstrerer vinproduksjon

– Vi ønsker at vinen skal være noe eget og lokalt, sier Helge Jørgensen. F.v.: Øyvind Bjørlo, Ellen Smedsgård, Mo Ali, Linda Marie Tollefsen og Rebekka Skylstad.