Den ny vin blomstrer!

Med 5 hvite og 2 røde viner i bagasjen kom den newzealandske vinmakeren Tamra Kelly-Washington til Norsk hotellhøgskole for å vise kommende skjenkeverter at god vin også kan lages i utkantstrøk – noe dosent Helge Jørgensen tok med seg og fortalte til sine druer på Ullandhaug.

Da Bjørnson for 105 år siden skrev om «den ny vin», var nok ikke New Zealand i tankene hans. Men i dag kan deltakerne i vinsmakingstimen hos dosent Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole juble. Den nye vin blomstrer virkelig – på markene i Marlborough!

Under vanskelige forhold med kjølig trekk drivende inn i det fruktbare landskapet nordøst på Sørøya i denne samveldestaten, produserer man de fruktigste og friskeste dråper – fra tradisjonsrike, europeiske druer som Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Grüner Veltliner, Riesling og ikke minst Pinot Noir.

Ny smak
Men smaken er ny. Den har fått et nytt element lagt til seg. Til grunn ligger kjente nyanser, men jordsmonnet – le terroir – og klimaet har gitt den et kjølig, isende preg blandet med mye frukt og syrlighet. Ungdommelig, frisk og freidig. For en amatør kunne smakene gi assosiasjoner til Beaujolais Nouveau og Vinho Verde.

New Zealand er en ung vinprodusent, bare 35 år gammel. Og vingårdene i Marlborough – som allerede står for 80 % av landets produksjon – er som barn å regne: I 7-8 år har man produsert i stor skala.

Disse vinene – både hvite og røde – med denne unge, friske smaken har slått an, både på hjemmemarkedet og ute, kunne vinmakeren selv, Tamra Kelly-Washington, fortelle under seansen i restauranten i Ellen og Axel Lunds hus på onsdag. Hun har studert ønologi i Napa Valley, USA og Italia. De mellom 20 og 30 frammøtte ble revet med av hennes entusiasme, og hennes sprudlende vesen sto i stil med vinene hun presenterte.

Det var tydelig at det var de hvite vinene hun ønsket å promotere, og hun fikk overbevist oss om at de tradisjonelle druene hadde fått en ny dimensjon på den sydlige halvkule der solen står opp i vest, og der man «høster» druene om våren.

Kongen blant rødvinsdruene
Best kjent for oss nordmenn er nok likevel den newzealandske produksjonen av Pinot Noir – som av mange regnes som kongen blant rødvinsdruene – både fordi den er uberegnelig og sjeldent smaker likt fra år til år, og fordi den er så hardfør. Den har sitt opphav i Bourgogne, men dyrkes med hell også i ukjente rødvinsområder som Oregon, USA og Tyskland. Også Pinot Noir ble skjenket her i underetasjen på Hotellhøgskolen, og vi fikk vite at Yealands Estate, som Tamra representerer, har totalt 840 hektar (8400 mål) fylt med vinstokker, fordelt på 200 marker. Størrelsen på hver vinmark er altså beskjeden, varierende fra 10 til 100 mål.

Foruten at det er tradisjonelle, europeiske druetyper som benyttes, er også den nye tendensen fra Bourgogne med å bruke rene druer, dvs. druer fra én vinmark (single block) og ikke blande vin fra flere vinmarker, den vanligste metoden også i Marlborough.

Og når anlegget til Peter Yealand i tillegg driver økologisk med gjenbruk av nesten alt i produksjonskjeden, forstår vi at det er et velsmurt og moderne maskineri.

Vitis Ullandi
Dosent Helge Jørgensen trakk avslutningsvis parallellen med økologisk dyrking og perifer beliggenhet fra New Zealand over til vår lokale rødvinsvariant – Vitis Ullandi – fra Ullandhaug, og han overrakte den sympatiske vinmakeren en flaske av dette fluidum. Samtidig håpet han at vi snart kunne ta opp kampen med hennes vin – i alle fall på kvalitet og eksklusivitet.

Tekst: Øyvind Sirevaag

Helge Jørgensen og Tamra Kelly-Washington: to vinmakere - hver i sin utkant