Åpning av kokebokmuseum og feiring av hundreårsjubileum

Norsk Hotellhøgskole (NHS) ved Universitetet i Stavanger fyller 100 år. Onsdag 17. oktober åpner Norges første kokebokmuseum. Ingrid Espelid Hovig og tidligere student ved Norsk hotellhøgskole, Eyvind Hellstrøm, forestår den formelle åpningen. 18. oktober feirer skolen seg selv med jubileumslunsj for inviterte gjester og jubileumsmiddag for studenter, alumner og ansatte.

Onsdag 17. oktober kl. 12.30 åpnes dørene til Norsk Kokebokmuseum for første gang. Omlag 250 gjester fyller salen, og Ingrid Espelid Hovig og tidligere student ved Norsk hotellhøgskole, mesterkokk Eyvind Hellstrøm, skal stå for den formelle åpningen. Etter åpningen serveres en god lunsj og det blir omvisning i kokebokmuseet for de som ønsker det.

Kokebokmuseet skal blant annet være et møtested for fagmiljøene og publikum, og en kunnskapsbase for hoteller, restauranter og reiseliv, samt den øvrige mat- og bevertningsnæringen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger og hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen.

Arrangementet finner sted på Norsk hotellhøgskole, i Ellen og Axel Lunds hus på universitets campus.

Lunsj og festmiddag 18. oktober
Jubileet feires dernest med en storstilt jubileumslunsj på Sola Strand Hotel torsdag 18. oktober klokken 12.30 – 15.00. Her vil det være hilsningstaler fra blant annet fylkesmann Tora Aasland og Sola-ordfører Ole Ueland.

Den helt ferske Norsk Hotellhøgskoles Jubileumsbok lanseres også under lunsjen. Boken tar for seg skolens historie, og er et praktverk for alle reiselivsinteresserte.

Samme kveld, altså torsdag 18. oktober klokken 19.00, feires jubileet videre med jubileumsmiddag på Sola Strand Hotel.
Denne festen vil være for ansatte og studenter, tidligere studenter, representanter fra bransjen, politikere og andre inviterte gjester. Hans Morten Hansen skal være toastmaster.

Bransjebastion gjennom 100 år
Det var 18. oktober 1912 at Norsk hotellfagskole åpnet i Bergen. På dagen 100 år senere feirer Norsk Hotellhøgskole ved UiS nå sitt hundreårsjubileum.

Den vitale hundreåringen har flyttet fra Vestlandet til hovedstaden og så tilbake igjen til vest, til Sola Strand Hotel. Siden 1974 har skolen ligget på Ullandhaug, og i 1994 ble den en del av daværende Høgskolen i Stavanger, nå Universitetet i Stavanger.

Hotellhøgskolen er den eneste i sitt slag i Norden, og mange av skolens tidligere elever er toppledere innenfor reiseliv både i Norge, Norden og resten av verden.

De første årene var utdanningene svært praktisk orientert, mens en i dag har utviklet skolen til å gi bachelor- og mastergrader. Skolen tilbyr også en egen doktorgrad i reiseliv.

Også tidsskriftet Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism gis ut av Norsk hotellhøgskole, som det eneste engelskspråklige forskningstidsskriftet i Norden innenfor sitt felt.