Vant jazz-konkurranse - får spille på Maijazz

Tidligere denne måneden stakk jazzstudentene i bandet Antionian fra Institutt for musikk og dans av med seieren under årets Jazz i Sikte. Premien? En spillejobb på selveste Maijazz, som starter neste uke.

Antionian består av Arne Martin Nybo på gitar og komposisjon, Mathias Hagen på saksofon, Kristoffer Lippestad Dokka på saksofon, Lars Anda Berg på Rhodes, Vidar Starheimsæter på bass og Trond-Martin Tanke på trommer. De er alle jazzstudenter ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger.

Vant to spillejobber
Nylig ble bandet kåret som det beste bandet fra Stavanger i konkurransen Jazz i sikte, som arrangeres av Vestnorsk Jazzsenter. To vinnere ble kåret, et band fra Bergen og et fra Stavanger. Premien er en spillejobb på årets Maijazz. I tillegg får vinnderbandet Antionian spille på Nattjazz sammen med vinnerbandet fra Bergen (Lubys Cafeteria). Ifølge juryen vant Antionian på grunn av dets egenartede sound, gode samspill og sterke individuelle presentasjoner. Det var også det bandet som utmerket seg mest og hadde den sterkeste presentasjonen. Juryuttalelsen lyder som følger:

– Bandet spilte med et stort dynamisk spekter med overbevisning. De hadde solide og originale komposisjoner som ble utført med overskudd. Meget solide solistprestasjoner og tydelige musikalske idéer. Bandet har allerede et overbevisende og originalt uttrykk og hadde tydelig rød tråd og storform over arrangementene sine. Man kunne høre en fusjon av mange inspirasjonskilder noe som gjenspeiler seg med et veldig variert og interessant lydbilde. De leverte kveldens mest solide presentasjon. Bandet har en leken framtoning basert på rytmiske krumspring, stilige overganger og et modent og godt utviklet samspill.

– Utrolig givende
Guttene i Antionian synes det var stas å vinne pris under Jazz i sikte, og gleder seg til å spille for et større publikum enn de er vant med. De skal spille under Maijazz på Sting onsdag 6. mai klokka 20:00.

– Det var veldig gøy, og utrolig givende å få to ordentlige spillejobber som premie. Det er ikke alltid like lett å booke spillejobber  selv, da det tar mye tid og er krevende. Derfor er det veldig gjevt å vinne slike konkurranser for band som er i en oppstartsfase, slik som oss, sier saksofonist Kristoffer Lippestad Dokka.

Han kan fortelle at bandet ønsker å satse på musikken og drømmen er å nå langt med bandet Antionian. Jazzstudentene er fornøyde med studiet og miljøet ved IMD, og forteller at de bruker det de lærer på IMD og tar det med seg inn i musikken de spiller sammen.

Energidrevet og riffbasert
Antionian ble startet i høst av Arne Martin Nybo og Mathias Hagen. De to gikk sammen på folkehøyskolen Tonheim for et par år tilbake og har spilt sammen siden da. Da de begge begynte å studere musikk ved IMD, ønsket de å starte et nytt prosjekt og fikk etter hvert rekruttert nye medlemmer. Det er Arne Martin Nybo som komponerer all musikken, og for øyeblikket jobber bandet med å øve inn et par nye låter som urfremføres under konserten de skal holde på Maijazz. Planen er å spille en del gamle låter, og et par nye.

Musikken deres beskriver de selv som hardtslående og som en god blanding av jazz og rock.

– Musikken vi spiller er riffbasert, energidrevet og har fokus på komposisjon og improvisasjon. På grunn av denne blandingen av jazz og rock, og at mye av musikken er gjennomkomponert, men med god plass til improvisasjon, mener vi at musikken er hørbar og passer for de fleste, sier Arne Martin Nybo, som oppfordrer alle til å komme og se bandet spille under Maijazz.

Beste instrumentalist
Mathias Hagen, som spiller saksofon i bandet, vant i tillegg prisen for beste instrumentalist, og får dermed en spillejobbe på henholdsvis Sildajazz senere i år. Juryen mente at han utstrålte trygghet og skapte et nærvær med sitt saksofonspill og at han framstod som en samlende figur som fikk de andre rundt seg til å lytte og prestere bedre.

«Han har et tydelig uttrykk og et moderne sound. Med et modent spill og bra håndverk overbeviste han med solide solistprestasjoner med meget god bruk av dynamikk. Han hadde alltid en nerve i spillet sitt om det var helt nedpå eller høyt oppe til det energiske. Han står for kveldens desidert beste solistprestasjoner. Han framstår som en moden musiker som tør bruke hele spennet i hornet sitt – fra det vare til det energiske – og baserer uttrykket sitt på både solid håndverk og en egenartet sound», er juryens begrunnelse.

UiS logo